Măsuri ale Guvernului pentru sprijinirea angajaților
Măsuri ale Guvernului pentru sprijinirea angajaților.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Mai 2020, 07:50
Guvernul a luat măsuri și pentru sprijinirea angajaților și a angajatorilor în cazul celor care revin la muncă după 1 iunie.
După șomaj tehnic, statul va suporta timp de 3 luni o parte din cheltuielile cu salariile, respectiv, 45% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 45% din câștigul salarial mediu brut la nivel național.
Obligația angajatorului este să mențină locurile de muncă respective cel puțin încă 6 luni.
Vor fi identificate şi domeniile de activitate care rămân afectate și după 1 iunie și unde șomajul tehnic va fi în continuare susținut de stat.
Între timp, ministrul muncii, Violeta Alexandru, spune că cererile pentru șomajul tehnic și efectuarea plăților au fost gestionate bine.
În prezent se pregătesc indemnizațiile pentru luna mai.
Violeta Alexandru: "Prin comparație cu alte țări membre UE, în legătură cu care m-am informat, constat că România a gestionat eficient acest proces de procesare a cererilor pentru șomaj tehnic și de efectuare a plăților.
Sunt diverse lucruri punctuale, sunt și disfucționalități, ici și colo, dar părerea mea este că ne-am mișcat relativ bine și că rezultatele s-au văzut în efectuarea efectivă a plăților.
Suntem în plin proces de pregătire a plăților pentru luna mai, la începutul lunii iunie se pot depune pentru luna mai și toată lumea este pe poziții pregătită să efectueze plățile."
Ministerul Muncii a anunțat că aproape 430.000 de contracte de muncă au încetat de la declararea stării de urgență, pe 16 martie, până vineri.
Este cel mai ridicat număr înregistrat până în prezent.
Dintre aceste contracte, majoritatea sunt din industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor și construcții.
Alte aproape 596.000 de contracte de muncă au fost suspendate, relatează Rador.