Mărturii despre crimele din închisorile comuniste, la Jilava
În celula de la Jilava, unde a fost deţinut fostul lider al PNŢ-CD, Corneliu Coposu, a fost deschisă vineri o expoziţie de fotografie şi documente.
Articol de Bogdan Isopescu, 23 Mai 2014, 18:42
Celula de la Fortul 13 - Jilava, unde a fost deţinut fostul lider al Partidului Naţional Ţărănesc-Creştin Democrat, Corneliu Coposu, a fost vizitată vineri de membri ai familiei, prieteni şi de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.
O serie de evenimente au avut loc în amintirea fostului lider şi deţinut politic, decedat în 1995, de la naşterea căruia s-au împlinit săptămâna aceasta 100 de ani.
"Eu l-am văzut la 3 săptămâni după ce ieşise prin pielea de deasupra buzelor se vedea forma dinţilor, iar pe cap se vedeau oasele în formă de dinţi de fierăstrău cum învăţasem eu la şcoală la anatomie că sunt oasele craniului", povesteşte sora lui Corneliu Coposu, Rodica.
Aceasta mai spune că fratele său a intrat în închisoare cu 112 kg având aproape 2 metri înălţime iar când a ieşit după 8 ani de detenţie în izolare şi în întuneric cântărea mai puţin de uumătate 52 de kg.
Se exprima greu, iar ulterior a preferat să nu vorbească despre anii de detenţie.
Cel care vineri a vorbit despre chinurile din închisoare a fost Octav Joza, preşedintele Asociaţiei foştilor detnuţi politic.
"Tot ce era mai bun, omorât de comunişti"
El spusţine că după 1946 tot ce era mai bun şi mai moral în România a fost deportat, închis sau omorât de către comunişti.
"Persoane care au rămas în viaţă au scăpat, au trăit într-un anonimat nemeritat, cei mai mulţi dintre noi au părăsit această lume trişti dându-şi seama că nu au ce căuta aici, acum întrucât s-a demonstrat că în România ultimilor 25 de ani nu a fost nevoie de jaloane morale", spune Octav Joza.
În celula de la Jilava a fost deschisă vineri o expoziţie de fotografie, documente şi mărturii despre crimele din închisorile comuniste.
Marius Oprea de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului spune că expoziţia este un rezultat al unei munci de 20 de ani timp în care statul român nu şi-a reparat greşelile în faţa victimelor şi nici măcar în faţa familiilor acestora.
Evenimentul a fost organizat de Fundaţia "Corneliu Coposu", Fundaţia Română pentru Democraţie şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi face parte dintr-un proiect mai amplu despre nedreptăţile şi efectele totalitarismului.