Marian Oprişan a fost achitat în dosarul "Căprioara"
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, vicepreşedinte al PSD, a fost achitat astăzi într-un dosar de corupţie. Decizia nu este definitivă.
Articol de Diana Surdu, 06 Februarie 2015, 14:20
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, vicepreşedinte al PSD, a fost achitat astăzi într-un dosar de corupţie, alături de alte persoane din conducerea instituţiei, între care vicepreşedintele Consiliului, Mircea Diaconu.
Decizia magistraţilor Judecătoriei Cluj-Napoca nu este însă definitivă, iar procesul - care s-a derulat deja de-a lungul mai multor ani - s-ar putea relua dacă DNA va face apel.
Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan durează de peste 8 ani, timp în care a fost multat de la o instanţă la alta.
În 2006, când a fost deferit justiţiei, Judecătoria Focşani părea instanţa competentă.
Aceasta a restituit dosarul la Parchet pentru refacerea urmăririi penale, iar cauza s-a plimbat de la Tribunalul Vrancea la Tribunalul Cluj, din nou la Judecătoria Focşani şi din decembrie 2009 a rămas la Judecătoria Cluj-Napoca.
La un moment dat, şeful DNA a sesizat inspecţia judiciară cu posibile abateri ale magistraţilor clujeni care soluţionau acest dosar.
Marian Oprişan a fost trimis în judecată în 2006 pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals.
Prejudiciul public s-ar ridica la două milioane de euro.
Potrivit DNA în 2004, Consiliul Judeţean Vrancea a primit 1,9 milioane de dolari din partea Ministerului Transporturilor pentru pietruirea drumurilor comunale din Vrancea.
Potrivit probelor, comisia de licitaţie, numită de Oprişan, a selecţionat şi a atribuit lucrări de construcţie unor firme conduse de apropiaţi de-ai săi.
Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la Căprioara şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol: Vila Rucăr şi Hanul dintre Vii, situaţie în localităţile Soveja şi Câmpineanca, imobile pentru intreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.
Tribunalul Cluj-Napoca a dispus şi ridicarea sechestrului asigurator dispus de DNA în urmă cu aproape un deceniu pe mai multe imobile şi bunuri ale lui Marian Oprişan şi ale celorlalţi inculpaţi.
Decizia de astăzi a instanţei poate fi contestată prin apel în termen de zece zile.