Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
Este cel mai mare potenţial de producţie de energie din astfel de surse neexploatat.
Articol de Radiojurnal, 16 Noiembrie 2024, 02:59
Cel mai mare potenţial neexploatat de producţie de energie din surse regenerabile la nivelul Uniunii Europene se află în mediul rural, afirmă Corina Murafa, expert în politici energetice şi membru al Comitetului Economic şi Social European. În cadrul unei conferinţe pe tema tranziţiei verzi în mediul rural, ea a subliniat că, deşi în continuare un număr mare de europeni trăiesc la ţară, acest spaţiu nu este văzut în întregul lui potenţial, nici măcar din punct de vedere energetic,şi peste tot în Uniunea Europeană, statele au un nivel scăzut de dezvoltare socioeconomică.
Corina Murafa: Undeva la 78% din potenţialul neexploatat al resurselor regenerabile de energie sunt în zonele rurale, iar cele mai mari cantităţi sunt în Spania, în România şi Franţa. Numai că aici, evident, se pune problema, apropo de felul în care construim viitoarele pieţe de energie în Uniunea Europeană, ce beneficii rămân în comunitatea locală rurală de pe urma, să spun, a unui mare parc fotovoltaic sau a unui mare parc eolian, pentru că în momentul de faţă, din păcate, puţine din beneficiile economice ale respectivei dezvoltări rămân în comunitatea locală. De aici, foarte mult, încă n-am văzut asta în România, dar problema este reală în Spania, în Italia, în Germania, o opoziţie extraordinară a comunităţii lor rurale la noile proiecte de energie regenerabilă care se construiesc în ograda proprie, ca să spun aşa.
Corina Murafa a adăugat că unele ţări au început să le impună investitorilor în proiecte de energie regenerabilă să facă parteneriate cu comunităţile locale, astfel încât acestea să devină beneficiari direcţi, a transmis reporterul RRA Diana Surdu.