Manifestări prilejuite de Comemorarea Holocaustului împotriva Romilor
În Bucureşti au fost organizate astăzi, acţiuni care au marcat Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor din Al Doilea Război Mondial.
Articol de Angela Cerven, 02 August 2016, 14:02
În Bucureşti au fost organizate astăzi, acţiuni care au marcat Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor din Al Doilea Război Mondial.
Au fost depuse coroane de flori la Memorialul Victimelor Holocaustului de reprezentanţi ai preşedinţiei, ai guvernului, ai corpului diplomatic şi ai unor organizaţii neguvernamentale rome şi evreieşti.
Manifestările au continuat la Cercul Militar Naţional unde, în cadrul unei întâlniri au fost prezentate aspecte ale vieţii comunităţii rome.
Realităţile sociale şi economice ale comunităţii rome şi câteva planuri de acţiune au fost prezentate de participanţii la evenimentul comemorativ organizat la Cercul Militar Naţional.
Faptele petrecute în urmă cu 72 de ani sunt prezentate de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile.
Daniel Vasile: "Data de 2 august 1944 este o dată cu o semnificaţie aparte în istoria Holocaustului, întrucât într-o singură noapte, ca urmare a revoltei romilor din Zigeunerlager, lagărul romilor de la Auschwitz, aceştia au fost ucişi: femei, vârstnici, copii."
Semnificaţiile acţiunilor organizate azi sunt evidenţiate de consilierul la Centrul Naţional de Cultură a Romilor, Adrian Nicolae Furtună.
Adrian Nicolae Furtună: "Prin această manifestare, am dorit să atragem atenţia publicului larg asupra evenimentului istoric în sine şi, ceea ce este mai important, faptul că România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a deportat în Transnistria 25.000 de romi.
"Aceasta este cifra oficială, însă este foarte probabil ca numărul real al victimelor să fie mult mai mare."
În holul Sălii de Marmură a Cercului Militar Naţional, au fost prezentate fotografii ale unor documente cu informaţii despre deportarea romilor în Tansnistria.