Manifestări de Ziua Naţională a României
1 Decembrie a fost sărbătorit în mai multe localităţi din ţară şi din străinătate.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Decembrie 2009, 18:33
În Capitală, după o ceremonie la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, a avut loc parada de la Arcul de Triumf, unde au participat peste 6 mii de persoane.
Au defilat 1300 de militari din toate structurile sistemului de apărare naţională. Pentru prima dată au participat la paradă reprezentanţi ai Asociaţiei Tradiţia Militară îmbrăcaţi cu uniforme identice cu cele purtate de Armată la 1 Decembrie 1918.
Au mai impresionat tehnica militară, unităţile de elită ale Armatei şi SRI, forţele aeriene care au survolat zona cu aeronave Hercules C 130 şi Mig 21 Lancer şi, la încheierea ceremoniei, cavaleria Jandarmeriei.
În principalele garnizoane au avut loc ceremonii militare şi la bordul navelor maritime şi fluviale militare a fost ridicat Marele Pavoaz.
Sărbătorirea Zilei Naţionale la Alba-Iulia
În cetatea Unirii, Alba-Iulia, ceremoniile dedicate Zilei Naţionale au început dis-de-dimineaţă, cu depuneri de coroane şi jerbe la statuile lui Mihai Viteazu, Iuliu Maniu şi I.I.C. Brătianu.
La Sala Unirii, în prezenţa premierului Emil Boc şi a reprezentanţilor autorităţilor locale, au fost primite în mod simbolic soliile cetăţilor de scaun Suceava şi Târgovişte.
Gazde şi oaspeţi au participat apoi la slujba de Te Deum de la Catedrala Reîntregirii şi au depus coroane şi jerbe la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.
1 Decembrie, sărbătorit şi în afara graniţelor
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în oraşul ucrainean Cernăuţi, capitala Bucovinei, unde la 28 noiembrie 1918, fusese proclamată Unirea Bucovinei cu România. Cu prilejul acestei zile în acest oraş au fost organizate o serie de evenimente de către instituţia diplomatică acreditată la Cernăuţi, Consulatul General al României.
Mai întâi au fost depuse coroane de flori la Monumentul lui Mihai Eminescu şi la Monumentul lui Taras Sevcenko, iar după aceea a avut loc o receptie la care au participat liderii organizaţiilor neguvernamentale, oameni de cultură şi de elită.
În ceea ce priveşte Republica Moldova, Ziua Naţională a României a fost sărbatorită printr-o serie de manifestări culturale.
Tot astăzi, la Monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău au fost depuse coroane de flori, iar la ora 11:00 a avut loc dezvelirea Statuii Lupoaicei, din faţa Muzeului de Istorie.
Prezenţi la acest eveniment, Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, cât şi Dorin Chirtoacă, primarul orasului Chişinău, au subliniat revenirea românilor din Basarabia la valorile naţionale.
De asemenea în Italia de vineri seara şi până astăzi,au fost organizat zece acţiuni dedicate Zilei României.
Cu ocazia Zilei Naţionale şi a împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice între România şi Italia, Ambasada României la Roma va organiza, pe 2 decembrie, un concert extraordinar de muzică clasică.
Ambasada României la Madrid celebrează Ziua Naţională printr-o serie de manifestari culturale organizate în contextul participării României ca ţară invitată (“pais amfitrion”) la cea de a-III-a ediţie a Târgului Integra care vor avea loc la Madrid, în perioada 4-8 decembrie.
Pe parcursul zilelor Integra, grupuri de români, dar şi de spanioli, vor prezenta dansuri şi obiceiuri populare româneşti, colinde, folclor. Vor fi prezenţi şi invitaţi excepţie din România, respectiv artistul Damian Drăghici cu proiectul „Painting with music Romania” şi Taraful Grigoraş Dinicu.