Manifestări comemorative la 29 de ani de la Revoluție
În Capitală, peste 2 mii de persoane au participat la un marş în memoria eroilor Revoluţiei, dar şi pentru a protesta faţă de actuala guvernare.
Articol de Radiojurnal, 23 Decembrie 2018, 09:06
Manifestări comemorative la 29 de ani de la căderea comunismului au avut loc, ieri, la Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.
În Capitală, peste 2 mii de persoane au participat la un marş în memoria eroilor Revoluţiei, dar şi pentru a protesta faţă de actuala guvernare.
Manifestanţii s-au strâns în Piaţa Victoriei şi au plecat spre Piaţa Universităţii, iar apoi spre Piaţa Revoluţiei. În faţa Palatului Regal, au fost citite numele celor aproape 1.200 de români care au murit în decembrie 1989. Cătălin Purcaru i-a însoţit şi relatează.
Reporter: Cătălin Purcaru - Piaţa Universităţii, Sala Dalles şi Palatul Regal din Piaţa Revoluţiei au fost locurile unde s-au aprins candele şi s-au ţinut momente de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei. Un moment emoţionant a fost citirea numelor celor 1.116 oameni care şi-au pierdut viaţa în decembrie '89.
-: Antonia Andreea Ageamin, 21 de ani, Vilord Cristina Afloarei, 7 ani...
-: Baciu Gheorghe, 41 de ani, Dragoş Emil Bucşă, 22 de ani...
Reporter: Participanţii la marş au atras atenţia că idealurile pentru care s-au jertfit aceşti oameni - libertatea şi dreptatea - în prezent nu mai sunt respectate.
-: Sunt două motive: pe de o parte comemorarea victimelor şi să ne aducem aminte de tot ce s-a întâmplat atunci şi, pe de altă parte, e şi o formă de protest pentru ceea ce se întâmplă acum.
Reporter: Cum vedeţi, în prezent? S-au îndeplinit idealurile pentru care s-au sacrificat martirii în decembrie '89?
-: E greu de spus. Fireşte, faptul că suntem aici acum e o consecinţă a faptului că s-a câştigat libertate pentru asta. Dar se putea mai bine şi mai mult, şi mai repede. Noi mergem să votăm şi să alegem politicieni care se presupune că ei ar trebui să ştie ce e de făcut şi să ia decizii în favoarea tuturor. Din păcate, vedem că asta nu se întâmplă, în ultima vreme cel puţin. Dacă ăsta a fost unul dintre idealurile Revoluţiei, fără îndoială el nu a fost atins.
Realizator: La 22 decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceauşescu a fugit din sediul fostului Comitet Central al Partidului Comunist cu un elicopter, care a decolat de pe clădirea ocupată de revoluţionari.
Bucureştiul a fost punctul culminant al mişcării de revoltă, care a început la Timişoara, la 16 decembrie, şi s-a extins apoi în toată ţara.