Managementul unor companii de stat "va fi privatizat"
Guvernul României s-a angajat în acordul de tip preventiv cu FMI şi Comisia Europeană să restructureze sectorul companiilor de stat pentru a reduce pierderile.
Articol de Sergiu Şteţ, 18 Aprilie 2011, 14:34
Ministerul Economiei intenţionează să privatizeze managementul mai multor companii de stat aflate în subordinea sa.
Mai precis, conducerea acestor companii ar urma să fie acordată prin licitaţie unor firme private.
Nu s-au făcut publice deocamdată numele companiilor de stat a căror conducere ar urma să fie privatizată.
În subordinea Ministerului Economiei se află companii precum Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica sau Salrom (Societatea Naţională de Exploatare a Sării).
România s-a angajat în acordul de tip preventiv cu FMI şi Comisia Europeană să restructureze sectorul companiilor de stat, pentru a reduce pierderile.
Companii neprofitabile
În ultimii ani, companii precum CFR sau CNH au înregistrat pierderi cumulate de aproximativ 1 miliard de euro fiecare.
Un alt exemplu este şi Televiziunea publică. Conform raportului de activitate depus săptămâna trecută la parlament, TVR a înregistrat anul trecut o pierdere de aproape 40 de milioane de euro.
Există însă şi companii de stat care înregistrează profituri, însă acestea sunt doar excepţii, consideră fostul ministru al finanţelor, Ionuţ Popescu.
"Asta e problema, că statul nu poate. Asta a dovedit în atâţia ani: că statul român, cel puţin, nu poate să aibă astfel de performanţe manageriale. Or, ceea ce se aduce ca argument... - de exemplu, se spune: "Dom'le, dar unele dintre companiile de stat a profit". Da, aşa este, unele sunt monopoluri, adică ar fi paradoxal să nu aibă profit.
"Problema este că, dacă faci o comparaţie - nu ştiu, să luăm "Hidroelectrica", de exemplu - cu companii similiare din Argentina, din Rusia, vezi că, de fapt, profitabilitatea este una extrem de scăzută, în comparaţie cu companii similare", a declarat Ionuţ Popescu.
Pachete de acţiuni minoritare, "scoase la vânzare"
În acordul de tip preventiv cu România, FMI şi Comisia Europeană nu au impus modul în care activitatea companiilor de stat va trebui să fie restructurată.
În ultima luni, autorităţile au anunţat că intenţionează să scoată la vânzare, eventual prin Bursă, părţi din pachetele minoritare de acţiuni pe care statul le mai deţine la diverse companii.
În cazul celor pe care statul continuă să le controleze, ideea era ca acestea să fie privatizate, dacă se poate obţine un preţ bun pe ele.
Mai nou însă, atât ministrul transporturilor, Anca Boagiu, cât şi premierul Emil Boc s-au declarat interesaţi mai degrabă de privatizarea doar a conducerii companiilor de stat.
Ar fi un pas înainte, cu condiţia ca privatizarea managementului să nu fie doar o acţiune cosmetică, potrivit lui Ionuţ Popescu, fost ministru al finanţelor.
"Niciun partid şi, din păcate, nici opinia publică nu agreează ideea privatizării în domeniul energiei, pentru că aşa a fost inoculată informaţia, că asta este o mare greşeală şi că statul trebuie să rămână proprietar.
"După părerea mea, ceea ce se întâmplă în aceste companii de stat este o enormă risipă, o enormă risipă a avuţiei naţionale, şi simplul fapt că ele se află în proprietatea statului nu aduce beneficii statului", a declarat Ionuţ Popescu.
Ionuţ Popescu mai pune că statul trebuie să evite situaţia în care actualii manageri îşi înfiinţează nişte firme private, prin intermediul cărora vor continua să rămână la conducerea companiilor de stat.
Cea mai bună metodă, în opinia fostului ministru al finanţelor, este ca privatizarea managementului companiilor importante din economie să se facă prin licitaţii internaţionale la care să participe firme de renume în domeniile respective de activitate.