Majorarea salariilor minime, "posibilă"
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune că ar fi loc de o majorare a salariului minim însă trebuie făcute calcule privind valoarea creşterii.
Articol de Iulian Olescu, 25 Octombrie 2010, 14:43
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a precizat după întâlnirea cu liderii sindicali că ar putea fi loc de majorarea salariului minim, însă trebuie făcute calcule pentru a se vedea cât ar putea fi această creştere.
El a atras atenţia, însă, că o creştere exagerată a salariului minim ar putea avea efecte negative asupra economiei şi că trebuie respectată limita privind cheltuielile salariale convenite, deja, pentru anul 2011.
Reforma pensiilor şi a sistemului de salarizare bugetară asumată de guvern prin acordul de finanţare externă sunt nemulţumiri majore pe care organizaţiile sindicale le-au expus reprezentanţilor FMI aflaţi la Bucureşti.
Referitor la propunerea sindicatelor ca salariul minim să urce la valoarea de 750 de lei, reprezentanţii FMI au afirmat că au unele îndoieli legate de efectele pe care o astfel de majorare le-ar avea asupra locurilor de muncă, respectiv asupra desfiinţării unor locuri de muncă.
Cei de la sindicate însă au dorit să-i convingă pe experţii Fondului că o majorare treptată a salariului minim până la nivelul de 50 la sută din salariul mediu pe economie ar fi o măsură benefică pentru populaţie.
În ceea ce priveşte problemele legate de modificarea Codului Muncii, liderii sindicali au afirmat că schimbările propuse pentru flexibilizarea pieţei muncii afectează protecţia legală a angajaţilor în relaţia cu angajatorii.
Reprezentanţii FMI le-au răspuns că nu au cunoştinţă despre un proiect de modificare a Codului Muncii, că nu au solicitat executivului vreo astfel de modificare şi că aşteaptă un document oficial din partea guvernului prin care să constate ce se doreşte din modificarea acesta a Codului Muncii.
Poziţia valutară a BNR "este puternică"
Delegaţia FMI a mai fost luni şi la BNR, unde a discutat aspecte legate de politica monetară.
Rezerva valutară a Băncii Naţionale a României este suficientă, a declarat, luni, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, după discuţiile purtate cu oficiali ai BNR.
"Poziţia valutară a BNR este puternică şi se poate consolida în continuare dacă va primi o nouă tranşă până la sfârşitul anului", a precizat Jeffrey Franks.
După aceste întâlniri, delegaţia FMI urmează să se deplaseze la Agenţia naţională de administrare fiscală şi apoi la ministerul sănătăţii.