Mai puţini militari pentru misiunile internaţionale
Numărul militarilor pentru misiunile din 2012, în afara teritoriului României va scădea cu 106, în timp ce forţele aflate în ţară vor creşte cu 308 militari, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Articol de Oana Bâlă, 28 Iunie 2011, 08:46
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a discutat luni despre ce forţe şi mijloace militare va pune România la dispoziţie anul viitor pentru misiuni în afara teritoriului său.
Forţele şi mijloacele Armatei României care pot pot fi puse la dispoziţie pentru misiuni în afara teritoriului ţării vor scădea în anul 2012 cu 106 militari, comparativ cu anul acesta, în timp ce forţele aflate în ţară, dislocabile la ordin, vor creşte cu 308 militari - se arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale, care prezintă concluziile şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Potrivit preşedinţiei, ministerul administraţiei şi internelor va pune la dispoziţia Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, în anul 2012, un număr de 357 de militari, care vor acţiona în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest.
În acelaşi timp, membrii CSAT au avizat Carta Albă a Apărării, document elaborat de către ministerul de resort, urmând ca acesta să fie supus aprobării parlamentului, potrivit legislaţiei în vigoare.
Membrii Consiliului au aprobat şi strategia naţională în domeniul capacităţilor civile, elaborată de Ministerul Afacerilor Externe.
De asemenea, CSAT a avizat proiectul de hotărâre privind structura organizatorică şi efectivele ministerului de interne.
Astfel, conform propunerii, Departamentul Schengen se va transforma în Departamentul Schengen, Afaceri europene şi Relaţii internaţionale.
Casa de pensii sectorială va fi prevăzută ca structură în subordinea ministerului.
La nivelul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va fi operată o reducere de 96 de posturi, iar la Arhivele Naţionale numărul maxim de posturi va fi redus cu 451.
În finalul şedinţei a fost prezentat un raport referitor la activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în perioada martie-mai 2011.
Potrivit documentului, au fost aplicate contravenţii în valoare de peste 25 de milioane de euro şi au fost confiscate bunuri cu o valoare estimată de peste 15 milioane de euro.