Mai mulţi poliţişti români în Franţa
Autorităţile franceze au solicitat încă 14 poliţişti români pentru a contribui la o mai bună cooperare în lupta împotriva criminalităţii.
Articol de Alina Stănuţă, 27 August 2010, 08:10
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Fătuloiu, numărul poliţiştilor detaşaţi în Franţa va fi suplimentat, la fel ca şi fondurile europene destinate finanţări de proiecte prin care comunitatea de romi să fie integrată social.
În paralel cu discuţiile dintre oficialii celor două ţări, repatrierile continuă.
Joi au aterizat la Bucureşti aproape 300 de romi.
Cele două propuneri ale României vizează eficientizarea luptei împotriva criminalităţii organizate şi inserţia socială.
Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Fătuloiu, a declarat la România Actualităţi că Franţa a solicitat încă 14 poliţişti români pentru a contribui la o mai bună cooperare în lupta împotriva criminalităţii.
Discuţiile de la Paris purtate cu ministrul de interne şi cu cel al imigraţiei au avut loc la iniţiativa Bucureştiului, iar partea franceză a fost mulţumită de propunerile concrete înaintate de delegaţia română.
Două abordări
Dan Fătuloiu a declarat că "am căzut de acord ca problema romilor să fie tratată din două puncte de vedere.
"Primordial, ca o problemă socială şi, separat, ca o problemă de delicvenţă, pentru că programul de reinserţie şi incluziune se referă la rezolvarea acestei probleme sociale în ţara noastră".
Secretarul de stat a precizat că a propus "să fie promovat ca un proiect european, ca un model de cooperare poliţienească şi de bună practică".
România are nevoie de suplimentarea celor 4 milioane de euro pentru proiectele de reintegrare a romilor, iar ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat că, întrucât sumele sunt mai mari de 4 milioane de euro, francezii au agreat ideea să facă împreună demersuri la UE.
Pe lângă cei 300 de romi reveniţi joi, în ultimele două săptămâni aproape 600 de cetăţeni români de etnie romă au fost trimişi acasă, după ce autorităţile franceze au decis să desfiinţeze taberele ilegale din apropierea oraşelor, aceasta după ce au constatat că rata criminalităţii a crescut în zonele respective.