Mai multe proceduri de fertilizare in vitro anul acesta
Articol de Adriana Turea, 10 Iunie 2019, 10:50
O mie de cupluri vor fi finanțate anul acesta pentru proceduri de fertilizare în vitro în cadrul subprogramului de fertilitate a ministerului Sănătății, a anunțat purtătorul de cuvânt al institutiei, Oana Grigore, la Festivalul de Fertilitate care a avut loc la Atena. Ea a adăugat că anul trecut au fost finanțate 600 de cupluri și că autoritățile vor să reorganizeze programul de fertilitate. De asemenea, Oana Grigore, a precizat că se aștepteaptă din partea comisiei de specialitate a ministerului Sanatatii o propunere în vederea reorganizarii programului:
”În acest moment subprogramul de fertilitate acoperă o procedură, așteptăm propunerea specialiștilor pentru reorganizarea acestui program. Dezvoltarea programului înseamnă și reorganizarea programului, înseamnă modificarea acestuia, inclusiv numărul de proceduri, inclusiv criteriile după care sunt acceptate cuplurile în program. Anul acesta avem 13 unități sanitare care s-au înscris pentru a derula subprogramul de fertilizare. Sigur că lista poate rămâne deschisă și alte unitati sanitare să intre în program și să-l deruleze.”
În privința ratei de succes a procedurilor de fertilizare în vitro finanțate de ministerul Sănătății, Oana Grigore a menționat:
Rata de succes până acum nu a fost una foarte mulțumitoare este de 30% și în acest sens vrem să lucrăm împreună cu Comisia de specialitate pentru că ne interesează foarte mult creșterea ratei de succes, nu numai creșterea finanțării și a numărului de cupluri care să beneficieze de acest program. Este foarte important ca aceste cupluri să aibă și succes pentru că își doresc să aibă un copil.
Întrebată dacă legislația din România va fi mai permisivă în privința donării de ovocice purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, Oana Grigore a răspuns:
Înțeleg că în acest moment sunt anumite restricții în donarea de ovule, sigur trebuie neaparat ca specialiștii să ne spună ce criterii, ce restrictii ar putea fi ridicate astfel incât și România să aibă o legislație care să permită anumite proceduri care acum se fac în străinătate, dar mai întâi este foarte important să reorganizăm și se dezvoltăm subprogramul ministerului Sănătății. De asemenea, este foarte important și resursa umană să fie bine pregătită pentru ca aceste proceduri să se facă în țară. Deci ministerul Sănătății vrea să dezvolte acest subprogram și intenția noastră este ca românii să poată să facă aceste proceduri de fertilizare la noi în țară, pentru că și noi avem Clinici medicale, avem și specialiști foarte buni și în colaborare cu alți specialiști de peste hotare, colaborările deja au început, să dezvoltăm și acest sector.
Oana Grigore a mai menționat că modificările subrogramului vor fi realizate anul acesta și că speră ca în prima jumătate a acestui an să fie creionat un nou subprogram de fertilizare astfel încât până la sfârșitul anului să poată fi dezvoltat. Ea susține că există fondurile pentru dezvoltarea programului.