Mai multe localități din ţară au fost puse în carantină
Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile pentru caz suspect, caz probabil, caz confirmat și de deces în ceea ce privește boala COVID-19.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Noiembrie 2020, 12:05
România a continuat să depășească pragul de 10.000 de infectări zilnice cu un număr mare de pacienți, 1131 aflați la Terapie Intensivă.
Pentru prima dată în urma ocupării tuturor paturilor specializate, Bucureștiul, cu ajutorul Ministerului Apărării, a fost nevoit să trimită pacienți la Iași, pentru tratament.
Rata infectărilor, de peste 9 la mia de locuitori, nu scade în județul Sibiu, iar valori indicate se mențin în județele Timiș, Cluj, Alba sau Constanța, dar și în municipiul București.
Mai multe localități au fost introduse în carantină, după cum explică Adriana Turea.
Reporter: Secțiile ATI din București sunt pline, nu mai este nici un loc liber. 15 pacienți infectați cu virusul SARS CoV-2 aflați în stare gravă trebuie să fie mutați la spitale din regiunea Moldovei.
De aceea s-a cerut aprobarea pentru transferul acestor bolnavi cu ajutorul unor avioane ce aparțin Armatei.
Drept urmare, MApN a pregătit o aeronavă tip Spartan a Forțelor Aeriene Române pentru misiuni medicale.
Primul zbor a fost făcut pentru cinci pacienți pe ruta Otopeni - Bacău - Iași.
Transportul pacienților de la unitățile spitalicești către aeroport s-a realizat cu trei ambulanțe SMURD şi două ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Echipa medicală a fost formată din specialiști din cadrul MApN şi SMURD București.
De ieri alte două orașe au intrat în carantină, este vorba despre Bistrița și Satu Mare. Restricțiile se aplică timp de 14 zile.
Cetățenii trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere atunci când ies din casă, iar oprirea în localitatea persoanelor care nu au domiciliul pe raza localităților carantinate și se află doar în tranzit este interzisă.
Zona carantinată cuprinde și alte șase localități din vecinătatea Bistriței-Năsăud. În localitățile carantinate este interzisă desfășurarea reuniunilor cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private.
De asemenea, este interzisă organizarea de evenimente private în spații deschise sau închise.
Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile pentru caz suspect, caz probabil, caz confirmat și de deces în ceea ce privește boala COVID-19.
Astfel, caz suspect este orice persoană cu debut brusc de febră și tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe simptome specifice bolii; caz probabil este o persoană care întrunește criteriile clinice de la cazul suspect sau are legătură epidemiologică cu un focar, cu cel puțin un caz confirmat; caz confirmat este o persoană cu confirmare în laborator prin Real Time PCR a infecției cu SARS-CoV-2 indiferent de semnele și simptomele clinice.
În ceea ce privește decesul cu COVID-19, INSP precizează că acesta este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19, de exemplu traumatism sau hemoragie acută majoră, și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.