Magazine de produse etnobotanice, închise în mai multe judeţe
Multe din magazinele din România care comercializau produse etnobotanice au dispărut. Cele care mai sunt deschise recurg la variante precum vânzarea pe internet sau după lăsarea întunericului.
Articol de Ionuţ Dragu, 21 Februarie 2011, 14:52
Autorităţile române se declară decise să oprească de la consum şi comercializare substanţele psihotrope, aşa-zisele droguri uşoare.
Au fost numeroase spitalizări şi chiar decese cauzate de astfel de substanţe, iar de acum prefecţii vor fi obligaţi să coordoneze echipe mixte de control şi să raporteze lunar, la ministerul administraţiei şi internelor, operaţiunile desfăşurate.
În România a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe psihotrope, prin ordonanţă guvernamentală, dar problema nu a fost rezolvată şi tinerii au continuat să consume droguri uşoare.
Pe plan local au fost luate măsuri de închidere a unor magazine, dar o lege la nivel naţional nu există.
Corespondenţii Radio România ne-au raportat mai multe succese locale, de exemplu, în Bistriţa, Suceava sau Cluj, unde au fost închise toate "magazinele de vise", dar e necesară o măsură unitară.
Situaţia magazinelor de substanţe psihotrope din ţară
Potrivit corespondentului Radio România, Stelian Radu Cacuci, în judeţul Bihor, mai funcţionează trei magazine care comercializează plante halucinogene, toate în municipiul Oradea.
Administratorii acestor magazine sunt învinuiţi de punerea în vânzare a unor plante interzise şi se află în faza de cercetare penală efectuată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea.
În Bistriţa nu funcţionează niciun magazin de vise, comerţul cu orice fel de produse care dau efect halucinogen fiind interzis printr-o hotărâre a Consiliului Local Bistriţa.
Potrivit corespondentului Radio România, Cristiana Sabău, singura modalitate prin care cei interesaţi îşi pot face rost de substanţe este internetul, fenomen care nu poate fi controlat de autorităţi.
Potrivit corespondentului Radio România în Constanţa, Mona Constantinescu, dacă la începutul lunii februarie mai erau în Constanţa aproximativ 17 magazine, astăzi numărul acestora a crescut şi se apropie de 25.
Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna, comisarul Ioan Băjan, citat de corespondentul Radio România, Oana Negrea, în judeţul Covasna nu mai există niciun magazin în care se comercializează produse halucinogene.
Ioan Băjan a precizat că substanţele halucinogene continuă să pătrundă pe piaţa din Covasna fie prin intermediul unor persoane din judeţele limitrofe, fie cumpărate direct de pe internet.
În Galaţi, consiliul local a adoptat, pe 23 noiembrie 2010, o hotarâre privind interzicerea comercializării de produse cu efecte halucinogen în interiorul municipiului Galaţi.
Potrivit corespondentului Radio România, Maria Măndiţă, după apariţia acestei hotarâri, patronii magazinelor şi-au schimbat obiectul de activitate, modalitate care le-a permis menţinerea acestor magazine.
Potrivit viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, înainte de adoptarea hotarârii consiliului local, din noiembrie, în municipiul Galaţi existau 26 de magazine care comercializau produse cu efect halucinogen, iar în prezent funcţionează 16 magazine.
În municipiul Tecuci, în decembrie erau trei astfel de magazine, care, acum, sunt oficial închise.
Neoficial, clienţii cunosc numele de telefon ale vânzatorilor şi îşi procură marfa direct în diverse baruri.
În Harghita nu mai există niciun punct de desfacere a produselor halucinogene.
La nivelul judeţului Ialomiţa au fost închise 7 "magezine de vise'' din localităţile Slobozia, Feteşti, Amara şi Ţăndărei.
Potrivit corespondentului Radio România, Gheorghe Zavelea, de la începutul anului şi până în prezent, în reţeaua sanitar ialomiţeană, nu au mai fost semnalate cazuri de consum de plante halucinogene.
La Iaşi, corespondentul Radio România Raluca Daria Diaconiuc spune că din cele 18 magazine identificate, după lăsarea întunericului un sfert dintre ele pot fi găsite deschise.
Corespondentul Radio România în judeţul Prahova, Simona Uţă, spune că în acest moment există patru "magazine de vise", toate în municipiul Ploieşti.
În judeţul Sibiu, potrivit corespondentului Radio România, Carmen Vulcan, mai pot fi găsite cinci aşa numite "magazine de vise".
Faţă de alte oraşe din ţară, la Sibiu autorităţile locale nu au luat vreo decizie de interzicere a magazinelor care vând aceste substanţe halucinogene, primarul Klaus Iohannis susţinând că nu este de competenţa autorităţilor locale, ci a guvernului.
Potrivit corespondentului Radio România în judeţul Sălaj, Adrian Lungu, nu există magazine cu produse halucinogene, conform informaţiilor oferite de autorităţile judeţene.
Corespondentul Radio România în judeţul Suceava, Mihaela Buculei, transmite că autorităţile locale au decis interzicerea comercializării şi consumului plantelor cu efect halucinogen, dar şi publicitatea de orice fel pentru aceste produse.