Magazin de vise, deschis în faţa spitalului judeţean
Cel mai nou magazin de vise din Galaţi a fost deschis chiar în faţa Spitalului Judeţean, unde sunt tratate victimele consumului de preparate euforice şi psihotrope.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 16 Februarie 2011, 17:55
Plantele şi substanţele cu efect halucinogen urmează să fie comercializate în Galaţi, într-un nou magazin de aromaterapii care se află chiar lângă Spitalul Judeţean "Sf. Apostol Andrei", acolo unde ajung tot mai multe victime ale acestor produse cu efect halucinogen.
"Au fost şi cazuri cu suferinţe cerebrale definitive, la Galaţi, tot prin etnobotanice. Nu mă miră chestia asta. Ce mă miră este că s-a deschis încă un magazin în spital şi aştept şi unul la Prefectură", a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Nicolae Bacalbaşa.
Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a declarat că ştie de înfiinţarea magazinului, însă spune că unitatea nu încalcă interdicţia Consiliului Local Galaţi, deoarece patronii acestor magazine s-au repliat încă de la apariţia hotărârii de consiliu.
"Hotărârea de Consiliu Local din luna noiembrie prevedea interzicerea acestei activităţi pe un anumit cod CAEN. Din nefericire, românii ştiu să se adapteze repede la situaţie şi în primele două săptămâni după ce s-a emis acea hotărâre de Consiliu Local, chiar în perioada în care ei aveau datoria să vină cu actele la primărie, şi-au modificat absolut tot codul CAEN şi la ora actuală este foarte greu ca pe acea hotărâre de Consiliu Local să le interzici existenţa lor ca şi magazine", a declarat Nicuşor Ciumacenco.
Avram Trandafir, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Galaţi, a declarat că, până la apariţia unei legi clare în domeniu, şi Biserica s-ar putea implica mai mult în descurajarea consumului de produse halucinogene în rândul tinerilor, fie prin intermediul orelor de religie de la şcoală, fie la slujbele duminicale.
Droguri legale în sticluţe de parfum
Comerţul cu produse etnobotanice ia amploare şi în Târgu Mureş, unde nu doar adolescenţii, ci şi tinerii de 30-35 de ani consideră că nu păţesc nimic dacă folosesc produse halucinogene.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Raul Matiş, în Târgu Mureş, substanţele cu efecte halucinogene se pot cumpăra în cantităţi de 0,20 - 0,30 grame în plicuri de îngrăşăminte chimice, în cutii cu insecticid şi chiar în sticluţe de parfum pentru maşini.
Deşi consumul de produse cu efecte halucinogene poate avea repercusiuni din cele mai grave asupra organismului uman, la compartimentul de toxicomani din Clinica de Psihiatrie 1 sunt internaţi nu doar adolescenţi, ci şi adulţi.
"La un moment dat, poate să ducă mai departe la focar, să apară chiar epilepsia, care este o boală foarte gravă.
"Şi nu mai vorbesc de bolile noastre psihice, fiindcă halucinogenele provoacă tulburare psihotică şi această tulburare psihotică, cu iluzii, cu halucinaţii, cu idei delirante, cu tot ce este, poate să conducă mai departe la apariţia unei boli foarte grave, precum schizofrenia", a declarat Iosif Gaboş Grecu, şeful Clinicii de Psihiatrie 1.