MAE: Autorităţile norvegiene, deschise pentru rezolvarea cazului Bodnariu
Ambasadorul român la Oslo a avut discuţii la Ministerul de Externe norvegian, unde a subliniat că este vorba despre un caz social, cu impact media foarte mare.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Ianuarie 2016, 06:24
Cazul familiei Bodnariu, căreia autorităţile norvegiene i-au luat cei cinci copii, continuă să stârnească în ţară reacţii emoţionale.
Ambasadorul român la Oslo a avut discuţii la Ministerul de Externe norvegian, unde a subliniat că este vorba despre un caz social, cu impact media foarte mare, şi a propus o cooperare politică în gestionarea sa.
Autorităţile române se află permanent în contact cu familia Bodnariu în Norvegia şi i-au recomandat doi avocaţi norvegieni care s-au ocupat de cazuri similare, anunţa purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Raluca Lunculescu.
Ea a mai precizat şi că autorităţile norvegiene au exprimat deschidere pentru discuţii cu o delegaţie a Parlamentului României, care urmează să se afle la Oslo săptămâna viitoare, pentru a sprijini familia Bodnariu.
Diplomatul român a cerut realizarea unei cooperări politice în astfel de cazuri, integrarea copiilor Bodnariu în familia extinsă din România a tatălui şi a solicitat ca părinţii să îşi poată vizita copii instituţionalizaţi, iar minorii să nu fie separaţi.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Raluca Lunculescu, a prezentat cele mai recente demersuri făcute de autorităţile române în acest caz.
"Ambasadorul român a solicitat acces pentru consulul român ca observator în etapele curente ale procedurilor. Aici partea norvegiană a subliniat că această solicitare trebuie formulată şi de familie. A solicitat sprijin pentru a permite consulului să viziteze copiii aflaţi în plasament. Partea norvegiană a subliniat că această solicitare trebuie formulată şi de familie. A solicitat sprijin pentru a permite consulului să viziteze copiii aflaţi în plasament. Partea norvegiană a arătat că acest lucru este posibil dacă interesul superior al minorului nu este lezat. Ambasadorul României, consulul ambasadei, dar şi un expert trimis de aici din Centrala MAE au avut o întâlnire cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia. În discuţie a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituţi care este reprezentantul autorităţilor centrale în teritoriu", a spus Raluca Lunculescu.
Ambasadorul, consulul şi un expert trimis la Oslo din Ministerul de Externe au recomandat familiei Bodnariu doi avocaţi norvegieni specializaţi în domeniu.
Purtătorul de cuvânt al MAE a explicat că diplomaţii au limite legale privind neimplicarea în ancheta în curs în Norvegia legată de suspiciunile de rele tratamente aplicate copiilor, chiar dacă aceştia au cetăţenie română.
"Cetăţenia copiilor Bodnariu este dublă, română şi norvegiană, pentru că legea norvegiană în materie permite dubla cetăţenie în această situaţie. Este vorba despre legea sângelui în ambele ţări. Din perspectiva protecţiei consulare, criteriul reşedinţei obişnuite a cetăţeanului prevalează în stabilirea preeminenţei unei cetăţenii în raport cu a doua", a precizat Raluca Lunculescu.
Ambasada Norvegiei în România a anunţat că, din proprie iniţiativă, a luat legătura cu Ministerul român de Externe, Parlamentul şi cu Biroul premierului, pentru a oferi informaţii despre Serviciul norvegian de protecţie a copilului şi principiile care stau la baza lui.
Ambasada menţionează că a subliniat principiul confidenţialitătii şi că Serviciul norvegian de protecţie a copilului se aplică tuturor copiilor din Norvegia, indiferent de istoric, naţionalitate şi stadiul de rezidenţă şi că interesul superior al copilului reprezintă principala preocupare în activitatea serviciului de protecţie.
Ministerul de Externe a mai anunţat că până acum 16 copii din şapte familii de români au fost preluaţi de autorităţile norvegiene.
Din aceste cazuri, cinci s-au soluţionat cu repatrierea a opt minori şi revenirea a doi copii în familia unor cetăţeni români rezidenţi în Norvegia.