Macrou congelat, "posibil infestat cu un parazit"
Mai multe judeţe din vestul, centrul, sudul ţării sunt în alertă, după ce a ar fi fost descoperit un parazit în macroul congelat. Medicii spun că parazitul nu produce îmbolnăviri.
Articol de Nicoleta Stoian, 06 Martie 2013, 21:43
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a instituit o alertă alimentară în mai multe judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării, unde autorităţile fac controale pentru a retrage de la comercializare macrou congelat, importat, posibil infestat cu un parazit.
Peste 80 de tone de macrou congelat provenit din insulele Feroe au fost retrase de la comercializare, pe piaţa românească, din cauza infestării cu paraziţi.
Potrivit corespondenţilor RRA, peştele făcea parte dintr-un lot importat de o firmă din Bucureşti şi a ajuns în unităţi de desfacere din judeţele Ilfov, Dolj, Bihor, Cluj, Mureş, Maramureş, Mehedinţi, Sălaj, Timiş, Hunedoara, Arad şi Caraş-Severin.
Directorul executiv al DSVSA Sălaj, Mircea Martin, ne spune care este situaţia în judeţul său.
"A intrat o cantitate de aproximativ 120 de kg de peşte congelat, care a fost infestat cu parazitul Anisakis. Această cantitate a intrat într-un depozit frigorific din judeţul nostru şi a fost distribuit la o serie de magazine. În urma acestei alerte, am reuşit să retragem de pe piaţă cantitatea de 45 de kg de carne, iar diferenţa de 75 de kg de carne a fost consumată" a mai spus Mircea Martin.
Parazitul "nu provoacă îmbolnăviri"
Totuşi, medicii susţin că oamenii pot sta liniştiţi, întrucât parazitul în cauză se localizează în intestinele peşţilor, care nu se consumă, spune Gabriela Abrudan, de la Direcţia Sanitar Veterinară Timiş
"Acesta poate parazita peştele atât visceral, cât şi muscular. Visceral, practic, produce o degradare a produsului, este neplăcut atunci când omul desface peştele să îl eviscereze şi constată acel parazit, care arată ca un firişor de aţa alb, în starea în care peştele este congelat, nu produce îmbolnăvirea omului şi, de asemenea, dacă este o contaminare musculară, peştele oricum este tratat termic, deci nu este un parazit viabil, care să producă o îmbolnăvire asupra omului.
"Anisakidoza la om se manifestă prin dureri abdominale, prin greţuri, prin vărsături, dar peştele congelat, care ulterior vine tratat termic, prăjit de către populaţie şi nu este consumat în stare crudă, nu produce o îmbolnăvire a omului" a mai spus Gabriela Abrudan.
Controalele efectuate de autorităţi vor continua şi în zilele următoare. Această situaţie a apărut la scurt timp după ce România a fost implicată într-un scandal legat de etichetarea greşită a cărnii de vită.