Luni începe un nou an universitar
Anul universitar 2011-2012 începe luni cu mai puţini studenţi decât în anii trecuţi deoarece promovabilitatea la examenul de bacalaureat din anul şcolar 2010-2011 pentru ambele sesiuni a fost de numai 53 de procente.
Articol de Ioana Dogaru, 02 Octombrie 2011, 17:13
Anul universitar 2011-2012 debutează luni cu câteva noutăţi şi cu mai puţini studenţi deoarece promovabilitatea la bacalaureat de anul acesta, pentru ambele sesiuni a fost de 53%, ceea ce înseamnă că 111.125 candidaţi au promovat acest test naţional.
În anul 2010, promovabilitatea la bacalaureat era de 67,4%, cu 12,5% mai puţin decât anul precedent.
Una din noutăţile acetui nou an universitar o reprezintă clasificarea universităţilor.
Universităţile din România au fost clasificate pentru prima dată în istorie după criterii europene, de un organism internaţional de evaluare - Asociaţia Universităţilor Europene.
Doar 12 universităţi au intrat în prima categorie, respectiv au fost clasificate ca universităţi de cercetare avansată şi educaţie.
Aproximativ 600.000 de studenţi din cele 112 universităţi de stat şi particulare încep luni cursurile anului universitar 2011-2012.
În cadrul universităţilor de stat sunt înscrişi aproximativ 500 de mii de studenţi din care peste 230.000 de studenţi sunt pe locuri bugetate.
În învăţământul particular învaţă peste 350.000 de studenţi, potrivit datelor furnizate de universităţi.
Toate universităţile particulare au fost clasificate în ultima categorie valorică.
În anul universitar 2011-2012, au fost alocate 35.000 de locuri la masterat din care 65% în universităţi de cercetare avansată şi educaţie, cele mai multe fiind la Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Ce fac elevii care nu au luat bacul?
Parlamentarii PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean şi Lia Olguţa Vasilescu au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat să urmeze un an pregătitor, finanţat parţial de stat, într-o universitate.
Conform iniţiatorilor, elevii care nu au luat bacalaureatul, dar au media de absolvire peste şapte ar putea să studieze un an pregătitor la universităţi.
Controversatul proiect de lege iniţiat de către Ecaterina Andronescu şi semnat de peste 30 de senatori PSD mai creează un avantaj elevilor care sunt primiţi la facultate deşi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligând statul să îi finanţeze pe aceştia "cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj".
Premierul Emil Boc a făcut apel la copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu să retragă iniţiativa legislativă prin care elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat pot deveni studenţi, întrucât aceasta crează speranţe iluzorii.
Şeful Executivului a participat împreună cu alţi lideri ai PDL la înfiinţarea comisiei de muncă şi protecţie socială a partidului.
Liderul PSD Victor Ponta a declarat că o va ruga pe Ecaterina Andronescu să retragă proiectul privind admiterea la facultate a elevilor care nu au luat bacalaureatul, imediat după ce premierul Boc va prezenta un proiect referitor la cei 100.000 de tineri vizaţi de măsură.
Potrivit Mediafax, preşedintele PSD a subliniat faptul că premierul vine să ceară opoziţiei diverse lucruri, în loc să facă apel la colegii săi pentru a respinge în Parlament această iniţiativă legislativă.
Cazarea la căminele facultăţilor
Alianţa Naţională a organizaţiilor studenţeşti va da publicităţii sondajul cu privire la căminele studenşeşti, informează redactorul România Actualităţi, Constanţa Comănici.
Organizaţia a solicitat universităţilor date referitoare la conditiile din cămine, numărul locurilor şi taxele de cămin care, în opinia studenţilor, nu trebuie să reprezinte o sursă de profit pentru universităţi.
Studenţii vor analiza cu această ocazie creşterea preţurilor pentru utilităţi, dar şi modul în care subvenţia pentru cămine s-a adaptat acestor creşteri.
La această dată se înregistrează un deficit mare de locuri la nivelul întregii ţări, doar câteva universităţi reuşind să acopere în totalitate cererile de cazare.