Locurile de muncă subvenţionate, fără succes în Botoşani
Patronii botoşăneni spun că nu au solicitat subventionarea locurilor de munca, pentru că nu garantează că pot respecta condiţiile impuse.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 22 Noiembrie 2011, 11:22
Angajatorii preferă să piardă bani decât să îşi creeze obligaţii.
Deşi AJOFM dispune de bani pentru angajarea a încă 500 de persoane, patronii botoşăneni nu au solicitat subventionarea locurilor de munca, pentru că nu garantează că pot respecta condiţiile impuse.
Legea este prea exigentă şi nu permite angajatorilor să beneficieze de facilităţile oferite de stat, susţin patronii botosaneni, care spun că nu işi permit sa apeleze la toate serviciile oferite de Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Unii dintre aceştia nici nu iau în calcul subvenţiile acordate de Ministerul Muncii pentru angajarea şomerilor, pentru că nu pot respecta regulile impuse.
Dacă nu pot garanta că vor menţine în lucru un muncitor timp de un an de zile, atunci trebuie să restituie banii.
Cei mai afectaţi sunt agenţii economici care desfăşoară activităţi sezoniere, în comerţ sau în construcţii.
"Noi am angajat forţa de muncă in ultima perioadă, chiar şi persoane peste 45 de ani. Dar nu putem beneficia de această facilitate din partea AJOFM pentru că nu ştim cât ne va mai permite timpul să lucram."
"De regulă, în această perioada a sezonului rece, în domeniul construcţiilor este necesară o disponibilizare temporară a forţei de muncă, iar activitatea este reluata primăvara."
"Daca AJOFM ar veni cu o măsura mai flexibilă, si ar intelege acest contrext economic în care funcţionează societăţile comerciale, sigur că am putea colabora şi am putea chiar majora numărul de angajaţi", a declarat Dorin Ciuştea, administratorul unei firme de construcţii din Botoşani.
Există bani pentru încă 500 de persoane
Până acum au fost angajate 759 de persoane şi mai sunt bani pentru încă 500 de persoane.
Vorbim de o sumă de aproximativ 500.000 de lei, bani care se vor întoarce la bugetul de stat în cazul în care nu sunt cheltuiţi.
Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri cu vârste peste 45 de ani sau unici întreţinători de familie primesc timp de 12 luni o sumă reprezentând salariul minim brut pe ţară, având obligaţia de a menţine raporturile de muncă timp de doi ani.
Cei care angajează absolvenţi de liceu sau facultate trebuie să îi ţină în unitate 3 ani, în condiţiile în care primesc o subvenţie între 500 şi 750 de lei lunar, în funcţie de nivelul de studiu al tânărului.