Locuitorii judeţului Sălaj, debranşaţi de la termoficare
Autorităţile locale au decis că serviciile publice de termoficare nu mai sunt eficiente şi le-au desfiinţat iar acum caută soluţii pentru câteva mii de locuinţe din Zalău.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 19 Mai 2014, 14:48
Perioada debranşărilor de la reţelele centrale, începută odată cu venirea sezonului cald, a dus la deconectarea obligatorie a locuitorilor judeţului Sălaj.
Autorităţile locale au decis că serviciile publice de termoficare nu mai sunt eficiente, astfel că le-au desfiinţat, iar pentru locuinţele încă racordate, câteva mii în Zalău şi celelelte oraşe din judeţ, trebuie acum găsite soluţii imediate pentru alimentarea cu apă caldă, iar la toamnă pentru încălzire.
Decizia a fost luată după ce consumatorii industriali şi-au înfiinţat propriile sisteme de termoficare, renunţând la cele publice, iar numărul debranşărilor s-a triplat şi în rândul sălăjenilor.
Serviciile orăşeneşti de încălzire au ajuns astfel să înregistreze pierderi uriaşe, iar închiderea centralelor nu a mai putut fi evitată, spune inginerul Varga Andrei.
"Nu mai funcţionează aceste centrale termice. Blocurile au trecut pe centrale termice de scară sau, ştiu eu, de apartamente. Era foarte costisitor, având în vedere că nu s-a mai plătit subvenţia aia. În toate zonele este introdus gazul.
"Foarte multă lume a trecut pe aceste minicentrale pe gaz, dar unii probabil că şi-au mai menţinut şi centralele termice pe combustibil solid", spune Varga Andrei.
Zeci de mii de debranşări la nivel naţional
Locuitorii oraşelor sălăjene racordaţi la aceste servicii au rămas fără căldură şi apă caldă.
În Zalău se încearcă lansarea serviciului local de termoficare, dar lipsa banilor face ca totul să fie deocamdată un simplu proiect.
În acest an, debranşările au început din luna martie, cu 72 de abonaţi care au renunţat la serviciile centralizate, conform datelor puse la dispoziţie de Liga Habitat a asociaţiilor de proprietari.
Faţă de luna similară a anului trecut, numărul apartamentelor racordate la sistemul centralizat a scăzut, la nivel naţional, cu aproape 53.000.
Se înregistrează însă şi familii care doresc să se reconecteze la sistem - peste 360 au făcut acest lucru în luna martie.