Locuitorii din Deda, beneficiari ai asigurărilor obligatorii
Peste 200 de gospodării au fost inundate în Deda de pârâul Valea Caselor. Cea mai mare parte a locuitorilor din Deda beneficiază însă de asigurări obligatorii de locuinţe.
Articol de Sergiu Şteţ, 27 Iulie 2011, 14:52
Locuitorii din Deda, în judeţul Mureş, afectaţi de inundaţiile de marţi, sunt printre primii beneficiari ai asigurărilor obligatorii pentru locuinţe.
Pentru marea majoriate din cele peste 60 de case avariate erau semnate astfel de poliţe, spun autorităţile locale.
Experienţa anilor trecuţi i-a convins pe oameni să încheie asigurări, iar procentul celor care au făcut în Deda acest lucru este mult mai mare decât cel la nivel naţional.
O ploaie torenţială, de scurtă durată a produs o viitură, marţi, în comuna Deda, din judeţul Mureş.
Peste 200 de gospodării au fost inundate de pârâul Valea Caselor, iar circulaţia rutieră a fost întreruptă temporar în zonă, din cauza apelor care au acoperit drumurile.
În mai multe locuinţe din Deda nivelul apei aduse de viitură a depăşit 20 de cm, a declarat adjunctul inspectorului şef, din cadrul Inspectoratului penru Situaţii de Urgenţă Mureş, maiorul Călin Handrea.
"A intrat în locuinţe undeva la 20-30 de centimetri. Apa a trecut, a spălat şi s-a retras. Cam asta a fost situaţia. Sunt pagube. Deci, clar că sunt, pentru ca au fost afectate, avariate locuinţe - 64 în total. Deci, vorbesc 20 de cm în locuinţă. Pe stradă apa a fost mult mai mare, depăşind 30 de cm; mult mai mare", a declarat Călin Handrea.
Locuitorii aveau poliţe
Locuitorii comunei Deda, afectaţi de inundaţii, ar putea fi primii beneficiari ai sistemului de asigurări obligatorii a locuinţelor.
Cea mai mare parte a locuinţelor din Deda sunt asigurate, spune primarul comunei Lucreţia Cadar.
"Din discuţiile purtate cu fiecare cetăţean, aproape, în parte, deci în 90% din cazuri am intrat în case, am intrat în curţi. Oamenii au asigurări. Avem câteva situaţii mai grave. Sunt vreo cinci- şase case în care dezastrul a fost mai mare.
"Prin adunările cetăţeneşti pe care le-am avut, am discutat cu oamenii, le-am spus cât este de important. Anul trecut am avut o inundaţie în zonă, într-un alt sat, dar oamenii au conştientizat pericolul şi sunt puţine cazuri care nu au asigurări făcute", a declarat Lucreţia Cadar.
Conform datelor companiilor care oferă asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale, la nivel naţional au fost încheiate asigurări obligatorii pentru aproximativ 750.000 de locuinţe, adică mai puţin de 9%, din cele peste opt milioane de locuinţe din România.
De la sfârşitul săptămânii viitoare, începând cu data de 5 august, primăriile au dreptul de a amenda proprietarii locuinţelor care nu au asigurare obligatorie.
Asigurarea obligatorie a locuinţelor costă cel mult 20 de euro pe an, echivalentul a mai puţin de 100 de lei.
Asigurările obligatorii acoperă pagube de cel mult 20.000 de euro, în cazul locuinţelor afectate de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren.