Localităţile din Sălaj care au găzduit industria minieră, aproape pustii
După închiderea exploatărilor, tinerii au plecat la muncă în oraşe sau în străinătate, iar în aceste zone au mai rămas doar persoanele în vârstă.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 03 Aprilie 2016, 15:51
Localităţile din Sălaj în care erau colonii miniere sunt astăzi aproape pustii.
După închiderea exploatărilor, tinerii au plecat la muncă în oraşe sau în străinătate, iar în aceste zone au mai rămas doar persoanele în vârstă.
Până acum zece ani, localităţile care au găzduit industria minieră erau cele mai bogate din judeţ.
Din fostele colonii miniere ale judeţului Sălaj nu au mai rămas decât amintirile unei perioade prospere, atât din punct de vedere social, cât şi economic, închiderea minelor însemnând plecarea a mii de oameni la muncă în străinătate.
Cel mai bun exemplu este fosta colonie minieră din localitatea Sărmăşag, unde au muncit peste 4.000 de oameni şi din care nu au mai rămas decât urmele unei industrii demult apuse - spune fostul maistru de mină, Aurel Tăut:
”Noroc că avem alimentară, avem treburile astea aici, dar vă spun o treabă: e vai de capul tinerilor! Şi ai mei, toţi copiii sunt duşi în străinătate. O fată am numai aici, deasupra, cu mine, în rest toţi îs duşi! Nu au ce face aici! Da' ce-or face!”
Autorităţile locale ridică din umeri şi dau vina pe falimentul industriei miniere.
Domni Attila, primarul comunei Sărmăşag: ”Mina s-a închis. A intrat în insolvenţă. Din păcate, nu mai este nimic din ea. Tot ceea ce a fost acolo s-a vândut, s-a dat firmelor cărora le erau datoare şi ne confruntăm cu această problemă deoarece au rămas pe drumuri 4.500 de mineri de când s-a închis mina.”
Toate minele din Sălaj au fost închise cu ani în urmă, deşi în subteran se mai află încă zăcăminte importante de cărbune, potrivit specialiştilor în minerit.