LIVE VIDEO: F. Cîțu - Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile
UPDATE: Premierul Florin Cîțu - Guvernul a aprobat miercuri prelungirea stării de alertă, cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul României, începând din data de 12 iunie.
Articol de Răzvan Stancu, 09 Iunie 2021, 15:46
UPDATE: Premier - Guvernul a adopta proiectul de lege care elimină cumulul pensiei cu salariul la stat şi prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani.
UPDATE: Primul-ministru a spus că va fi permis accesul publicului până la 50% din capacitatea tribunelor Arenei Naţionale la meciul din optimile Campionatului European de Fotbal, care se va desfăşura în România.
Florin Cîțu a mai anunțat că se redeschide punctul de trecere a frontierei României cu Republica Moldova de la Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani.
UPDATE: Premierul Florin Cîțu - Guvernul a aprobat miercuri prelungirea stării de alertă, cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul României, începând din data de 12 iunie.
LIVE VIDEO: Briefing de presă la finalul ședinței de Guvern.
TEXT (transcrierea, RADOR)
Florin Cîțu: (...) pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în parlament, un proiect de lege care merge în parlament în procedură de urgență și este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și, în același timp, prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani. Detaliile le va prezenta doamna ministru al muncii, după ce o să fac eu o prezentare scurtă. Un alt proiect important pe ordinea de zi astăzi, care a fost aprobat, un proiect de ordonanță de urgență, pentru completarea Legii nr. 49/1991, privind acrodarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Este vorba de 2.521 de persoane, dintre care 2.374 au peste 95 de ani, acum o lună, din păcate, aveam 2.600 de veterani. Vedeți că suntem într-o situație, și aceste persoane trebuie ajutate, se duc doar către aceste persoane, nu către urmașii lor. Și, în al treilea rând, iarăși, un proiect care este foarte așteptat, în special de mediul de afaceri, proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Ordonanței 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene. Despre ce este vorba aici? Este vorba de transferul sumelor care au fost alocate la măsura trei către măsura doi pentru a merge în continuare cu plata la măsura doi până se elucidează problemele pe care le-am avut la măsura trei. Și, nu în ultimul rând, îl avem aici pe domnul ministru Năsui care va intra în detalii și ne va răspunde la întrebări după ce voi termina eu. Și, nu în ultimul rând, proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe teritoriul României, începând cu data de 12 iunie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Domnul Raed Arafat este aici pentru detalii. Am să vă dau câteva elemente importante. În primul rând, se redeschide punctul de frontieră, de trecere a frontierei României cu Republica Moldova la Rădăuți-Prut, județul Botoșani. Se permite în data de 28 iunie 2021 participarea la evenimentul sportiv organizat pe teritoriul României în cadrul optimilor turneului final al Campionatului European de Fotbal UEFA 2020, cu până la 50% din capacitatea maximă a tribunelor. Al treilea lucru important: permiterea organizării și desfășurării în aer liber a evenimentelor, întrunirilor în cadrul campaniei electorale aferente alegerilor locale parțiale din data 27 iunie 2021, cu participarea unui număr până la 1.000 de persoane. Condițiile le va explica domnul Raed Arafat.
Florin Cîțu: Numărul patru: extinderea numărului de persoane care să participe la evenimente private, nunți, botezuri, la numărul de participanți la maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de doi metri pătrați pentru fiecare persoană. Alte elemente de noutate nu sunt aduse prezentului proiect, dar detaliile le va prezenta domnul secretar de stat Raed Arafat. Acestea au fost acte importante adoptate astăzi în ședința de guvern. Vă stau la dispoziție pentru câteva întrebări. Țineți cont că avem colegi aici care vor prezenta detalii.
Reporter: Bună ziua, Cătălina Mănoiu, Realitatea Plus. Consiliul Legislativ spunea că acest proiect de lege restrânge dreptul la pensie și, de asemenea, afectează mai multe principii din Constituție.
Florin Cîțu: Consiliul Legislativ este un aviz opțional, l-am luat în considerare. Noi credem că nu este adevărat, vom merge în Parlamentul României, care este forul legislativ în România și acolo sunt sigur că proiectul de lege va putea să fie îmbunătăți, deși eu cred că această formă este cea corectă pentru România în acest moment.
Reporter: Bună ziua! Dorian Nicula, Agenția de presă Quick News România. Domnule premier, aș dori să vă întreb despre alocații. În spațiul public există o întreagă dezbatere. Dumneavoastră ați declarat pe 30 decembrie 2020 că veți include în bugetul de stat și majorarea alocațiilor de la 1 iulie, dacă proiectul de lege adoptat de Senat va trece de Camera Deputaților. Priectul de lege nu a trecut de Camera Deputaților, se află încă în dezbatere parlamentară. Sunt incluși banii pentru alocații în buget de stat privind majorarea de la 1 iulie 2021?
Florin Cîţu: Deci, în momentul respectiv bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp eu v-am spus, am /.../ și am aprobat și strategia fiscal-bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar în perioada următoare, până în 2024, sub 3% din PIB. În același timp, la Senat amendamentele care arată un nou calendar de creștere a alocațiilor, următoarea fiind 1 ianurie 2022, a fost votat de toți membrii coaliției. La Camera Deputaților, nu știu din ce motive s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv de predictibilitate, transparență și reducere a deficitului bugetar în perioada următoare, de aceea dacă, și văd că în spațiul public există informații că proiectul de lege, chiar dacă aprobat în această formă, ați văzut ieri coaliția sau luni seară coaliția a decis să meargă pe varianta de la Senat, primim semnale din partea opoziției că va fi atacat acest proiect de lege la Curtea Constituțională. În aceste condiții mă văd nevoit să aprob o ordonanță de urgență în ședința de guvern pentru a mă asigura că menținem stabilitatea financiară a României în perioada următoare.
(RS)