Listele electorale permanente "cuprind doar românii din ţară"
Preşedintele interimar Crin Antonescu susţine că cvorumul pentru referendum se stabileşte prin raportarea la listele electorale permanente, constituite doar din românii din ţară.
Articol de Ioana Dogaru, 08 August 2012, 19:33
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele interimar Crin Antonescu a spus că toţi cetăţenii români, cu excepţiile prevăzute de lege, au drept de vot.
Crin Antonescu a menţionat că dreptul la vot este un drept fundamental constituţional pe care îl are oricine are cetăţenie română, indiferent unde ar domicilia.
Preşedintele interimar a adăugat că dreptul de vot este altceva decât prezenţa pe liste electorale permanente.
El a precizat că, potrivit legii referendumului, pe listele electorale permanente nu sunt trecuţi şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, dar a dat asigurări că aceştia îşi pot exercita dreptul de vot.
"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Listele electorale permanente cuprind doar alegătorii cu domiciliul în România, ceea ce evident nu înseamnă că doar alegătorii cu domiciliul în România, deci alegătorii din listele electorale permanente au drept de vot.
Toţi cetăţenii români, cu excepţiile prevăzute de lege, au drept de vot, dar asta este altceva decât prezenţa pe liste electorale permanente", a explicat Crin Antonescu.
Preşedintele interimar a încercat să clarifice în declaraţia de presă făcută de la Palatul Cotroceni că judecătorii Curţii Constituţionale au solicitat guvernului actualizarea listelor electorale permanente şi să transmită Curţii numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru a stabili dacă referendumul este valabil, informează redactorul Radio România, Cristina Dumitrescu.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu acuză un blocaj biocratic
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a reiterat miercuri că va solicita Curţii Constituţionale să devanseze termenul la care se va pronunţa asupra valabilităţii referendumului din 29 iulie.
Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării corectitudinea actualizării listelor electorale permanente, susţinând că cei aproximativ 500 de mii de români aflaţi în străinătate şi despre care autorităţile române au cunoştinţă trebuiau să fie înscrişi în aceste liste.
"Suntem în ţara birocraţiei desăvârşite. Nimeni nu face adresa la instituţia care deţine acum listele electorale. Eu nu cred că are nevoie Curtea Constituţională de listele nominale, pentru că acolo sunt 18 milioane 300 de mii de români cu numele scrise acolo. Nu văd cine ar lua cele 18 milioane să le invetarieze cu creionul, să vadă dacă atunci când le adună om cu om, ies 18 miliaone şi", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele suspendat a acuzat un blocaj birocratic şi faptul că nimeni nu doreşte deblocarea situaţiei politice.