Lista noilor medicamente compensate, acceptată de pacienţi
Reprezentanţii asociaţilor de pacienţi spun că sunt mulţumiţi de lista noilor medicamente compensate şi gratuite însă au reţineri legate de introducerea de plafoane la tratament.
Articol de Marilena Frâncu, 08 Ianuarie 2014, 14:11
Reprezentanţii pacienţilor acceptă forma actuală a listei de medicamente compensate şi gratuite, propusă de Ministerul Sănătăţii şi aflată în dezbatere publică, dar spun că mai există nemulţumiri privind eventuala introducere a plafoanelor la tratamentul asiguraţilor.
Medicii, pe de altă parte, cred că această listă trebuie susţinută de un buget corespunzător, pentru a nu se crea liste de aşteptare.
Actualizarea listelor de medicamente oferite populaţiei în regim compensat este aşteptată din 2008.
Reprezentanţii pacienţilor au spus în nenumărate rânduri că întârzierea actualizării acestor liste a însemnat pierderea de vieţi, limitarea accesului la terapii noi şi o încălcare a drepturilor pacienţilor.
Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici, Cezar Irimia, spune că şi în prezent mai există nemulţumiri cu privire la o eventuală introducere a plafoanelor a sumelor prevăzute pentru tratamentul asiguraţilor şi a dat exemplul triplei terapii în cazul hepatitei.
"Pe noua listă este menţionată şi tripla terapie. Aici trebuie să discutăm asupra plafoanelor pe care se pare că vor cei de la CAS să le impună, ceea ce nu este corect faţă de pacienţi, mai ales pentru pacienţii care nu au răspuns tratamentelor convenţionale", spune Cezar Irimia.
Lista "trebuie susţinută de un buget corespunzător"
În opinia preşedintelui Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, actualizarea listei, chiar şi după mai bine de 5 ani de zile, este un pas înainte, însă ea trebuie susţinută cu un buget corespunzător, astfel încât să nu apară noi liste de aşteptare pentru accesarea acestor tratamente.
"E foarte greu în a face un echilibru între medicaţia curentă şi medicaţia de excepţie, între nevoile medicale ale pacienţilor uzuali, care sunt de departe cei mai mulţi, dar şi nevoile medicale ale pacienţilor cu boli deosebite, în condiţiile unui buget sever limitat e foarte greu şi, sinceră să fiu, aştept cu nerăbdare să văd care va fi rezultatul acestor dezbateri", spune Rodica Tănăsescu.
Proiectul, aflat în dezbatere publică, poate fi accesat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la capitolul 'Transparenţă decizională', până în data de 11 februarie.
Mâine urmează să aibă loc o nouă întâlnire între reprezentanţii pacienţilor şi cei ai Ministerului Sănătăţii pentru discuţii pe marginea listelor de medicamente şi a pachetului de servicii medicale de bază pentru populaţie.