Lista medicamentelor compensate "ar putea fi actualizată"
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente, Dan Zaharescu, spune că medicamentele vor fi evaluate după alte criterii decât cele de până acum.
Articol de Adriana Turea, 01 Februarie 2013, 16:16
Listele medicamentelor compensate şi gratuite ar putea fi actualizate la începutul lunii iulie.
Ministerul Sănătăţii a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca medicamentele să fie evaluate după alte criterii decât cele de până acum.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente(ARPIM), Dan Zaharescu, spune că de la ultima actualizare şi până acum sunt aproximativ 140 de molecule noi care ar trebui să fie introduse în listele de medicamente compensate şi gratuite:
”În urma acordului care a fost încheiat între România şi FMI, ministerul sănătăţii s-a angajat ca pentru actualizarea listei de medicamente să se facă o evaluare a aşa numitelor tehnologii medicale.
”Practic aceste medicamente vor fi evaluate după alte criterii decât cele care au fost evaluate până acum.
”Un asemenea proces va prelungi perioada de aşteptare.
”Noi sperăm ca această nouă metodologie de evaluare a medicamentelor să fie finalizată până la sfârşitul acestui trimestru, astfel încât cu întâi iulie 2013 să avem noi medicamente în lista celor compensate şi gratuite”.
Impactul financiar asupra bugetului sănătăţii "este unul minor"
Directorul executiv al ARPIM este de părere că impactul financiar asupra bugetului sănătăţii este unul minor:
”Atât la nivelul asociaţiei cât şi la nivelul companiilor care se ocupă cu auditarea pieţei de medicamente au fost făcute evaluări, iar impactul financiar, cel puţin pentru primul an, va fi modest.
”Deci va putea fi, relativ uşor, acoperit prin taxa clawback, pe care oricum companiile farmaceutice o plătesc, iar estimările pentru al doilea an şi al treilea an după deschiderea listei nu arată un impact financiar major care să nu poată fi susţinut.”
Ultima actualizare a fost făcută în 2008
Ultima actualizare a listelor de medicamente a fost făcută în 2008, în timp ce în Europa, medicamentele noi au intrat pe listele compensate după cel puţin un an de la autorizarea lor pe piaţă.
Reprezentanţii producătorilor de medicamente susţin că în ţările vecine, autorităţile investesc în medicamentele noi, în timp în România nu se face acest lucru. Ţara care a avut cea mai lungă perioadă, de 7 ani, fără medicamenete noi este Polonia, iar România mai are un an şi va depăşi acest prag.