Lista clasificării spitalelor din România
La peste două săptămâni după ce a anunţat că a finalizat clasificarea spitalelor din România, ministerul sănătăţii a publicat lista acestora. Doar şapte spitale au fost incluse în clasa I de specializare.
Articol de Paul Poteraşi, 17 Iunie 2011, 08:35
Ministerul sănătăţii a publicat, pe siteul instituţiei, lista privind clasificarea spitalele, după ce la 1 iunie, ministerul anunţase ca procesul de clasificare a spitalelor s-a încheiat.
Lista publicată de ministerul sănătăţii cuprinde 461 de unităţi spitaliceşti din întreaga ţară, clasificate pe judeţe şi categoria în care au fost încadrate.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a precizat că aproximativ 58% din unităţile evaluate se încadrează la clasele cele mai slabe de competenţe, adică patru şi cinci.
Ministrul a precizat că autorităţile îşi propun să elimine discrepanţele în ceea ce priveşte finanţarea spitalelor din aceeaşi clasă.
Citiţi şi: |
Lista privind clasificarea spitalele. |
Ministerul sănătăţii va introduce reguli noi de finanţare a spitalelor, în funcţie de clasificarea lor, a mai anunţat Atilla Csek.
Conform clasificării, cele mai bune spitale din ţară, încadrate în categoria I, sunt:
- Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti
- Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş
- Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca
De asemenea, 28 de unităţi se încadrează la clasa a doua şi 53 la clasa a treia.
Prima clasă de clasificare o reprezintă cea de competenţă foarte înaltă, care corespunde practic profilului de spital regional de urgenţă.
Clasa a doua de clasificare este cea de competenţă înaltă, iar în aceasta sunt incluse spitalele care deservesc un judeţ şi judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate.
Clasa a treia este de competenţă medie, reprezentând unităţile care deservesc raza judeţului şi, prin excepţie, judeţe limitrofe, precum spitalele judeţene de urgenţă neclinice care nu sunt în centre universitare.
Clasa a patra este reprezentată de competenţa de bază, în care sunt incluse unităţi care deservesc unitatea administrativ-teritorială şi care se limitează la afecţiuni cu grad mic de complexitate.
Clasa a cincea este de competenţă limitată, respectiv unităţi medicale pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.