"Licitaţii trucate", investigate de Consiliul Concurenţei
Consiliul Concurenţei a declanşat investigaţii privind lucrările de asfaltare în două judeţe şi în regiunea de sud-est a ţării în care sunt vizate posibile înţelegeri între companii de a participa la licitaţii trucate.
Articol de Diana Domenico, 10 Aprilie 2012, 15:28
Consiliul Concurenţei a anunţat la conferinţa organizată de Institutul pentru Politici Publice declanşarea unor investigaţii.
Vizate sunt posibile înţelegeri între companii de a participa la licitaţii trucate, a anunţat preşedintele consiliului, Bogdan Chiriţoiu.
"Consiliul a declanşat, în ultima perioadă, trei noi investigaţii în ceea ce priveşte lucrările de asfaltare în două judeţe şi în regiunea de sud-est a ţării.
"În ceea ce priveşte cele două judeţe, este vorba de Teleorman şi Ilfov, este vorba de suspiciuni care ne-au fost ridicate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice.
"În ceea ce priveşte asfaltările făcute de Compania Naţională de Drumuri, este vorba de contracte din 2008 pe regiunea de sud-vest a ţării", a spus Bogdan Chiriţoiu.
Prima investigaţie se referă la o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009 - 2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor.
Ambele licitaţii au fost câştigate de Tel Drum S.A., valoarea totală a contractelor încheiate fiind de aproximativ 32 de milioane de euro.
Tel Drum obţine, se pare, potrivit presei locale, câştig de cauză în 99% dintre contractele de atribuire a lucrărilor de infrastructură.
Practic, toată cifra de afaceri a companiei este dată de contractele cu Consiliul Judeţean.
Tehnologica Radion, o altă firmă investigată
O altă companie care a intrat în vizorul Consiliului Concurenţei este Tehnologica Radion pentru atribuirea unor contracte, în perioada 2009-2010 în judeţul Ilfov, în valoare de aproape 30 de milioane de euro.
Tehnologica Radion este deţinută de omul de afaceri Theodor Berna şi a fost înfiinţată în urmă cu aproape 20 de ani şi se plasează în momentul de faţă în topul celor mai mari zece companii de construcţii cu capital românesc, în funcţie de cifra de afaceri.
Numărul angajaţilor a început să crească exponenţial, la fel şi cifra de afaceri, începând cu anul 2008, înregistrând atunci 180 de milioane de euro, aproape de zece ori mai mare decât în urmă cu cinci ani.
Veniturile i-au crescut şi în următorii ani, în special în urma contractelor încredinţate de stat, la preţuri exorbitante.
Cea de-a treia investigaţie se îndreaptă spre firmele Colas, General Trust Argeş, care au încheiat licitaţii în valoare de 114 milioane de euro pentru contracte de întreţinere, atribuite în 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova.
Pentru Colas şi Gecor, alături de alte firme, ministrul transporturilor, Alexandru Nazare, a solicitat corpului de control să verifice modul în care s-au derulat în 2008 licitaţiile pentru acordurile - cadru de întreţinere şi deszăpezire a drumurilor şi autostrăzilor.
Colas a obţinut mai multe contracte de construcţie şi reabilitare, semnate cu CNADNR, printre care şi cel de proiectare şi execuţie a autostrăzii Cernavodă - Medgidia, reziliat însă.
În acest demers, iniţiat de Consiliul Concurenţei, sunt investigate alte 20 de companii, printre care Romstrade, Strabag, Euroconstruct, PACO şi Apolodor.
Legea privind achiziţiile publice a suferit unele modificări la începutul acestui an pentru o mai bună transparenţă, aşa cum susţin autorităţile.
Astfel, anunţurile de intenţie, participare şi atribuire a contractelor de achiziţie publică vor fi transmise spre publicare în sistemul electronic de achiziţie publică şi vor fi accesibile în mod gratuit şi nerestricţionat tuturor operatorilor economici de pe piaţă.