Liberalizarea energiei, în atenţia FMI
Liberalizarea pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale este pe agenda discuţiilor de joi a delegaţiilor instituţiilor financiare internaţionale cu autorităţile române.
02 August 2012, 07:43
Legat de tema energiei, miercuri a avut loc o întâlnire între experţii FMI şi reprezentanţii asociaţiei companiilor de utilităţi din energie.
Aceştia din urmă s-au declarat mulţumiţi de legea energiei, dar au semnalat câteva dificultăţi precum rata de schimb a monedei naţionale sau condiţiile meteo.
Reprezentanţii FMI au mai avut întâlniri la nivel de experţi cu Institutul Naţional de Statistică pe tema evoluţiei indicatorilor macroeconomici dar şi cu ministerul de finanţe, unde au discutat despre situaţia financiară din întreprinderile de stat monitorizate.
Autorităţile române vor prezenta delegaţiei oficiale a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale calendarul stabilit pentru liberalizarea pieţei energiei electrice începând de la 1 septembrie 2012 şi pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale de la 1 decembrie 2012.
Primele discuţii tehnice vor avea loc joi, când oficialii instituţiilor internaţionale se vor întâlni cu conducerea autorităţii naţionale de reglementare în domeniul energiei pentru a analiza printre altele definirea consumatorilor vulnerabili şi graficul de majorări de preţuri pentru consumatorii non-casnici şi pentru cei casnici.
Cea de-a şasea misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional pentru acordul preventiv cu România a început marţi la nivel de experţi.
Discuţiile au loc în contextul în care execuţia bugetară pe primele şase luni relevă faptul că parametrii conveniţi cu FMI în ceea ce priveşte deficitul, încasările dar şi factura salarială pentru angajaţii din sectorul public au fost respectaţi.
Autorităţile române nu au rezolvat încă restructurarea întreprinderilor de stat, unde vreme de un an de zile nu s-a înregistrat nici un progres în privinţa managementului privat.
Rectificarea bugetară prevăzută pentru această lună şi măsura reducerii taxei pe valoarea adăugată la produsele alimentare cuprinsă în proiectul de buget pe 2013 vor figura, de asemenea, pe agenda discuţiilor.
Acordul dintre România şi FMI început în 31 martie 2011 este unul de tip preventiv şi se ridică la 3,6 miliarde de euro.