Legislaţia română pentru romi, "trebuie revizuită"
Romii săraci din România nu au acces la locuinţe adecvate, din cauza sistemului juridic naţional şi a discriminărilor la care sunt supuşi din partea autorităţilor locale, susţin reprezentanţii Amnesty International.
23 Iunie 2011, 19:09
Dreptul la o locuinţă adecvată nu este recunoscut de legislaţia română - susţin reprezentanţii Amnesty International, care avertizează că această lacună îi afectează cel mai mult pe romi.
Organizaţia internaţională aminteşte că în ultimii ani comunităţi de romi din diferite oraşe ale ţării au fost evacuate forţat, încălcându-se procedura internaţională impusă în astfel de cazuri.
Mai mult, romii au fost mutaţi la periferiile oraşelor şi şi-au pierdut locurile de muncă, accesul la serviciile sociale şi la şcoală.
Reprezentanţii Amnesty International cer autorităţilor române să alinieze legislaţia internă la cea europeană în domeniu, prin modificarea corespunzătoare a Legii locuinţei.
Romii săraci din România nu au acces la locuinţe adecvate, din cauza sistemului juridic naţional şi a discriminărilor la care sunt supuşi din partea autorităţilor locale.
Este principala concluzie care reiese dintr-un raport dat publicităţii de Amnesty International.
Legea românească nu interzice evacuările forţate
Dispoziţiile care există în legislaţia naţională reglementează doar relaţia dintre chiriaşi şi proprietari, stipulând că un chiriaş poate fi evacuat doar cu o hotărâre judecătoarească.
Reprezentanţii ONG-urilor pentru drepturile omului au critica modul în care autorităţile locale din diferite oraşe ale ţării au gestionat evacuările forţate ale romilor şi solicită Guvernului României şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului schimbarea actualului cadru juridic românesc în materie de locuinţe.
"Aceste revizuiri ale legii trebuie să includă o prevedere legală care să interzică evacuările forţate şi un mini ghid care să explice modul în care se pot face aceste evacuări, în cazul în care se fac. De exemplu, acest mini ghid trebuie să conţină o definiţie a ceea ce înseamnă locuirea adecvată, care să meargă dincolo de aspectele fizice ale unei case, să includă interzicerea construirii de case în anumite locuri sau mutarea oamenilor în zone în care nu pot locui pentru că este periculos pentru sănătate şi, nu în ultimul rând, o revizuire a criteriilor prin care se pot accesa locuinţe sociale", a declarat Fotis Filippou, cercetător în Programul pentru Europa şi Asia Centrală, al Amnesty International.
Conform ultimelor statistici, în România trăiesc aproximativ 2 milioane de romi, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul populaţiei, iar trei sferturi dintre ei trăiesc în sărăcie.