Legile justiţiei, în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final
Pachetul de legi ale justiţiei intră astăzi în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final.
Articol de Cătălin Purcaru, 26 Martie 2018, 15:38
Pachetul de legi ale justiţiei intră astăzi în plenul Senatului pentru dezbatere şi vot final.
Şedinţa ar urma să înceapă la ora 16.00.
Dimineaţă, comisia parlamentară specială a aprobat favorabil raportul cu amendamente, în pofida protestelor opoziţiei.
Deputatul USR Stelian Ion a solicitat prezenţa reprezentanţilor societăţii civile şi a asociaţiilor profesionale din domeniu, însă propunerea sa a fost respinsă prin vot.
Preşedintele Comisiei speciale privind legile justiţiei, deputatul social-democrat Florin Iordache, a explicat că dezbaterile s-au desfăşurat strict pe corectarea articolelor din cele trei legi în funcţie de observaţiile judecătorilor CCR.
Florin Iordache: Practica pe care au avut-o atât Camera, cât şi Senatul, dacă atunci când discutăm de un proiect legislativ nou putem invita şi am avut invitaţi şi ai societăţilor civile şi ai asociaţiilor profesionale, acum nu făceam decât să punem în concordanţă.
Reporter: Liberalii vor ataca din nou la CCR reexaminările celor trei legi ale justiţiei. Deputatul PNL Ioan Cupşa a precizat că dezbaterile în comisia specială s-au desfăşurat superficial şi într-un ritm nejustificat.
Ioan Cupşa: Au fost modificate în această procedură de reexaminare texte care nu au fost declarate necobstituţionale de către CCR şi care nu sunt într-o legătură directă, funcţională cu celelalte texte şi drept urmare, încalcă alte decizii ale CCR, precum şi practica în materie.
Reporter: Printre cele mai importante modificări este excluderea preşedintelui României din procedura de numire a conducerii ÎCCJ, rolul fiind preluat de CSM.
Totodată, eroarea judiciară comisă de un procuror sau un magistrat în exercitarea funcţiei a fost redefinită.
Noutatea este că Inspecţia Judiciară se implică în procedura acţiunii în regres; cu alte cuvinte, Ministerul de Finanţe va sesiza Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă eroarea judiciară a fost cauzată de un procuror sau judecător cu rea-credinţă sau neglijenţă.
O altă modificare este eliminarea comisiilor parlamentare de control SRI şi SIE din procedura de verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere a magistraţilor privind colaborarea cu serviciile de informaţii.