Legea vaccinării
Legea vaccinării a trecut de Senat şi se află în stadiul de avizare în comisii la Camera Deputaţilor încă din noiembrie 2017.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Martie 2018, 06:56
În Italia, accesul în grădiniţe şi şcoli al copiilor şi adolescenţilor cu vârste până la 16 ani este din această săptămână interzis, dacă părinţii nu prezintă un certificat din care să reiasă că cele 10 vaccinuri obligatorii au fost efectuate.
Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 500 de euro.
La noi în ţară, legea vaccinării a trecut de Senat şi se află în stadiul de avizare în comisii la Camera Deputaţilor încă din noiembrie 2017.
Potrivit unor date oficiale prezentate vara trecută, 12% dintre părinţii din România refuză să îşi imunizeze copii.
Redactorul RRA, Angela Matei, ne oferă mai multe informaţii: "În forma în care a ajuns pe masa deputaţilor, proiectul legii vaccinării este contestat de organizaţii şi părinţi care nu vor să fie obligaţi sau ai căror copii au dezvoltat reacţii adverse la imunizare.
Mai mult, un număr de 96 de deputaţi au înaintat o listă cu propuneri de modificare substanţială a proiectului de lege, cum ar fi eliminarea obligativităţii activităţii de vaccinare sau a sancţiunilor propuse pentru refuzul vaccinării.
În schimb, Colegiul Medicilor a trimis Camerei Deputaţilor o adresă prin care solicită adoptarea cât mai rapidă a legii.
În opinia acestor specialişti, imunizarea reprezintă o măsură profilactică de succes în istoria medicinei, cu impact major în prevenirea bolilor infecţioase grave, a complicaţiilor sau a deceselor produse de acestea.
Deşi se află pe ultima sută de metri în procedura de adoptare din Parlament, proiectul este încă din luna noiembrie a anului trecut la Comisia pentru sănătate.
Preşedintele Comisiei, Florin Buicu, spune că a fost necesară această perioadă de analiză pentru ca în forma în care va rezulta, legea să poată fi aplicată şi acceptată de întreaga societate.
Florin Buicu: "Sunt foarte multe întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri, astfel încât legea vaccinării să ne obţinem obiectivul, acela de a oferi copiilor noştri protecţie şi să avem o adevărată lege cu rol în sănătatea publică din România.
Îmi doresc ca până la vacanţă să avem legea inclusiv promulgată."
În urma acestor consultări se propune ca legea să nu îi oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii.
Vor trebui în schimb să se prezinte la medicul de familie şi să se informeze, în caz contrar riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare şi pot primi o amendă de la 1.000 la 10.000 de lei, în funcţie de numărul abaterilor.
Aceste sancţiuni ar putea fi aplicate atât autorităţilor, cât şi medicilor de familie."
Despre importanţa vaccinării se va vorbi şi în ediţia de marţi a emisiunii "Probleme la Zi", după Radiojurnalul orei 13.