Legea pensiilor ajunge la Curtea Constituţională
Curtea Constituţională discută pe 29 septembrie sesizarea depusă de partidule de opoziţie la legea sistemului unitar de pensii adoptată de parlament.
23 Septembrie 2010, 17:35
Curtea Constituţională va lua în discuţie, în 29 septembrie, sesizarea liberalilor privind neconstituţionalitatea legii sistemului unitar de pensii publice.
Liberalii susţin că documentul legislativ a trecut de plen prin frauda comisă de parlamentarii PDL.
În sesizare sunt invocate vicii de procedură privind lipsa cvorumului şi a majorităţii calificate pentru adoptarea unei legi organice, precum şi probleme de fond din proiectul legii pensiilor.
"Prin această lege se intervine retroactiv pe pensiile pe care statul trebuie să le plătească cetăţenilor. Invocăm în sesizare articolul 47, care se referă la principiul de trai decent şi la pensie, pe care statul trebuie să le acorde cetăţenilor săi" a declarat vicepreşedintele grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
El a mai spus că PNL nu va fi de acord niciodată cu egalizarea vârstei de pensionare şi nici ca punctul de pensie să fie mai mic de 45% din salariul mediu brut pe economie.
Legea pensiilor stârneşte şi conflicte politice
Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că social-democraţii vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă şeful statului va promulga legea pensiilor.
La rândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că partidul său va susţine un astfel de demers.
În replică, prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a afirmat că intenţia opoziţiei de suspendare a preşedintelui ţării este o dovadă de imaturitate politică.
Administraţia prezidenţială reacţionează.
Potrivit unui comunicat, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, Valeriu Turcan informează că şeful statului, Traian Băsescu, le atrage public atenţia liderilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi, respectiv, Crin Antonescu, asupra faptului că imaturitatea politică ar putea costa grav România.
Legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost promovată de guvernul României în baza scrisorilor suplimentare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, derivate din acordul de împrumut, aprobat de Parlamentul României, se mai arată în comunicat.
"În acest context, neîndeplinirea angajamentelor asumate poate avea drept consecinţă diminuarea credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale", se arată în finalul declaraţiei purtătorului de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan.