Legea parteneriatului public-privat trimisă la reexaminare
Reprezentanţii mediului de afaceri susţin retrimiterea legii în parlament pentru clarificarea prevederilor referitoare la schimbarea partenerului privat pe criterii netransparente.
Articol de Iulian Olescu, 10 Ianuarie 2014, 20:12
Reprezentanţii mediului de afaceri consideră că retrimiterea joi, la parlament, a legii parteneriatului public-privat de către Preşedinţie nu va avea efecte negative semnificative asupra activităţilor, întrucât în România nu există prea multe astfel de proiecte.
De altfel, ei susţin demersul şefului statului, care solicită o clarificare a prevederilor referitoare la schimbarea partenerului privat pe criterii netransparente.
Autorităţile române au anunţat în mai multe rânduri că intenţionează să utilizeze varianta parteneriatului public-privat în cele mai multe dintre proiectele de infrastructură care nu sunt eligibile pentru finanţarea din bani europeni, iar actuala lege este aproape imposibil de aplicat, pentru că toată responsabilitatea aparţine partenerului privat, susţin reprezentanţii mediului de afaceri.
Cu toate acestea, prevederea noului act normativ, care permite părţii publice să schimbe partenerul privat, fără să specifice şi condiţiile clare în care se poate face acest lucru, poate determina apariţia ulterioară de procese şi de daune, care vor trebui plătite de către stat, spune secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.
"Din păcate, actualul text de lege, încercând să lase un loc de manevră prea larg şi să dea o poziţie prea puternică partenerului public, a debalansat legea, adică renunţarea intempestivă şi pe motive generale, de interes public, şi aşa mai departe, la un contract încheiat, e periculoasă", a spus Cristian Pârvan.
Nevoia de clarificare a noii legislaţii şi faptul că nu există proiecte finanţate prin sistemul de parteneriat public-privat care să se afle într-un stadiu foarte avansat, îl determină pe Cristian Pârvan să spună că amânarea intrării în vigoare a legii nu va crea probleme deosebite.
"Având în vedere că deocamdată nu am auzit de proiecte în parteneriat public-privat care să /.../ gata pregătite şi, vezi Doamne, le împiedică această întârziere, nu cred că reprezintă un factor major negativ", a afirmat secretarul general al AOAR.
Cristian Pârvan mai spune că situaţia trebuie clarificată însă cât mai rapid, deoarece soluţia parteneriatului public-privat reprezintă o variantă esenţială pentru finalizarea unor proiecte importante de interes public, mai ales în condiţiile actuale în care fondurile aflate la dispoziţia statului nu sunt suficiente.