Legea offshore, depusă la Parlament
Legea offshore, care reglementează operaţiunile de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră, a fost depusă la Parlament.
Articol de Cătălin Purcaru, 16 Aprilie 2022, 11:09
Legea offshore, care reglementează operaţiunile de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră, a fost depusă, ieri, la Parlament.
Proiectul, semnat de cei trei lideri ai coaliţiei, va intra, cel mai probabil săptămâna viitoare, în procedură de urgenţă, în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată.
Potrivit documentului, companiile străine vor avea dreptul să comercializeze în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere din Marea Neagră şi de pe uscat şi nu vor avea restricţii privind stabilirea preţului.
Gazele naturale extrase din Marea Neagră vor acoperi în primul rând necesarul de energie de pe piaţa internă, ceea ce înseamnă că statul român va avea prioritate la cumpărare, iar surplusul va fi exportat. Cu detalii, Cătălin Purcaru.
Reporter: Cătălin Purcaru - 60% din profitul obținut din exploatarea gazelor naturale va reveni statului și 40 de procente investitorilor. De asemenea, companiile vor putea deduce 40% din investiții, față de 30 de procente, cum prevede actuala legislație.
Proiectul legislativ stabilește același cadru fiscal pentru exploatările în onshore, perimetrele pe uscat de adâncimi mai mari de 3.000 de metri.
Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, susține că aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale va fi producția pe an din Marea Neagră, iar România va deveni un furnizor de securitate energetică regională.
Nicolae Ciucă: Prin această lege, cu certitudine, începând din acest an, vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil & Gas livrând gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului, exploatează un perimetru de unde va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an.
Reporter: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderul PSD, consideră că modificările Legii offshore vor debloca investițiile din Marea Neagră.
Marcel Ciolacu: Avem o abordare ca statul român să fie prioritar la accesul la gaze.
Reporter: Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, afirmă că o nouă lege offshore va aduce beneficii atât statului român, cât și investitorilor.
Kelemen Hunor: Din punctul nostru de vedere, este important să dezvoltăm industria petrochimică și nu numai, acea industrie care este mare consumator de gaze naturale.
Reporter: Din opoziție, deputatul USR, Cristina Prună, a anunțat un amendament la proiectul legislativ.
Cristina Prună: Banii obţinuţi din redevenţe şi impozite suplimentare să se ducă, pe model norvegian, în pensiile românilor.
Reporter: Proiectul legislativ va fi dezbătut în procedură de urgență, săptămâna viitoare, la Senat, în calitate de prim for sesizat.