Legea lustraţiei "tratează procurorii fără discernământ"
Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a declarat la România Actualităţi că legea lustraţiei ar fi trebuit să se aplice şi pentru judecători, ofiţeri de poliţie şi de securitate.
01 Martie 2012, 14:47
Invitat la Radio România Actualităţi, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că procurorii sunt singura categorie care intră sub incidenţa legii lustraţiei.
"Mi se pare anormal ca o întreagă categorie să fie lustrată fără discernământ. Şi dacă e aşa, observăm că procurorii sunt singura categorie inclusă la grămadă în această lege".
El a atras atenţia asupta faptului că legea ar fi trebuit să se aplice şi pentru judecători, ofiţeri de poliţie şi de securitate.
"De ce să nu fie incluşi şi judecătorii care au dat sentinţe politice. De ce nu toţi ofiţerii de poliţie şi de securitate", a spus Daniel Morar.
El a luat apărarea procurorilor, spunând că nu pot fi acuzaţi numai pentru că şi-au exercitat profesia în regimul comunist.
"Sunt procurori în ţara asta care au instrumentat dosare de drept comun, dosare de violenţă. Ce au avut ei cu regimul comunist? Ordinea trebuie respectată în orice stat că e comunist sau liber", a declarat la Radio România, Daniel Morar.
Legea lustraţiei, adoptată de Camera Deputaţilor
Camera Deputaţilor a adoptat marţi Legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în aparatul de partid şi aparatul represiv din regimul comunist.
Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 "pentru" şi patru abţineri, în absenţa opoziţiei.
Camera Deputaţilor a fost for decizional în privinţa acestui proiect de lege.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Iulia Gherman, proiectul de lege îi vizează pe cei care au avut funcţii politice retribuite de Partidul Comunist în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
Deputatul UDMR Máté András Levente a cerut şi plenul a aprobat ca procurorii comunişti care au făcut poliţie politică să se regăsească pe lista persoanelor lustrate.
"Un fost procuror comunist ar putea accede acum să fie ales în parlamentul României sau poate fi numit ministru sau secretar de stat sau la nivel judeţean, în Consiliul Judeţean, Consiliul Local? Este inacceptabil", şi-a motivat solicitarea Máté András Levente.
Daniel Morar este procuror general al DNA din august 2005.
El a obţinut două mandate de câte trei ani, iar acum se află la a doua delegare în această funcţie.
Ascultaţi aici interviul integral.