Lege pentru copiii din România care cresc singuri
Persoanele care au copii în îngrijire şi îşi doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate vor avea obligaţia să anunţe că vor pleca din ţară serviciul public de asistenţă socială din cadrul primăriilor locale.
Articol de Ioana Stătescu, 17 Noiembrie 2011, 18:57
Peste 80.000 de copii din România, potrivit datelor Ministerului Muncii, nu cresc lângă părinţi pentru că aceştia încearcă să câştige mai mulţi bani în alte ţări.
Peste 25.000 au ambii părinţi la muncă în străinătate, iar în peste 35.000 de cazuri doar un părinte este departe.
Dar dincolo de cifrele seci rămâne drama unor copii care, spun studiile, se simt singuri sau deprimaţi sau cred că nimeni nu-i iubeşte şi în cazuri extreme recurg la gesturi extreme.
Directorul executiv al Federaţiei Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copii, Daniela Georghe, a declarat că numărul de arii legislative care se referă la protecţia copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate duce în fapt la nerespectarea legii.
Aceasta a pledat pentru armonizarea cadrului legislativ dar şi pentru sprijinirea eforturilor autorităţilor locale.
"De multe ori în legislaţie toate responsabilităţile merg către autorităţile locale şi autorităţile locale au multe responsabilităţi prin lege dar n-au resursele financiare şi umane astfel încât să-şi ducă mandatul la bun sfârşit. Prin urmare, cred că ar trebui să ne reunim eforturile astfel încât să vedem cum sprijinim autorităţile locale să-şi întărească capacitatea astfel încât acest lucru să se vadă în serviciile acordate familiilor şi copiilor", a declarat Daniela Gheorghe.
Familia "trebuie implicată"
Cea mai nouă propunere legislativă care vizează problema copiilor rămaşi în ţară aparţine deputatului Petru Călian.
Aceasta prevede faptul că persoanele care au copii în îngrijire şi îşi doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate au obligaţia să anunţe Serviciul public de asistenţă socială din cadrul primăriilor locale în legătură cu intenţia de a părăsi ţara cu 30 de zile înainte de acest moment.
În plus, această iniţiativă obligă părintele ca persoana căreia îi va fi încredinţat copilul să facă parte din familie.
Petru Călian crede că este nevoie de această lege mai mult ca niciodată pentru că situaţia copiilor afectaţi de fenomenul migraţiei este din ce în ce mai îngrijorătoare.
"Sunt peste 70.000 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.Există multe situaţii în care copiii au de suferit iar o lege care să reglementeze această situaţie este necesară.
"Este necesară şi prin prisma faptului că trebuie să implicăm mai mult în primul rând familia, în al doilea rând instituţiile statului, şi mă refer aici la cei care se ocupă de protecţia copiilor dar nu în ultimul rând mă refer aici şi la şcoală", a declarat Petru Călian.
Noua iniţiativă legislativă urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat.