Lâna de oaie, folosită la izolarea termică a blocurilor
Un program experimental finanţat de ONU va fi implementat în şase oraşe din România, materia primă pentru reabilitarea termică a blocurilor fiind lâna de oaie.
Articol de Ilie Pintea, 12 Noiembrie 2012, 18:15
Un program experimental finanţat cu trei milioane de dolari de către Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune să le arate românilor că lâna de oaie, scoarţa de copac sau hârtia reciclată pot fi materii prime pentru un alt tip de izolaţie.
În România, programul va fi implementat în şase oraşe, iar trei dintre acestea sunt din Valea Jiului, unde blocurile au mare nevoie de reabilitare termică, iar lână, materie primă pentru noul material, este din belşug.
Lucian Dragomir, şef serviciu la primăria Petroşani, spune că materialul este rezistent şi călduros.
"Componenta, materia primordială în acest poliestiren, să-l numim aşa, este lâna de oaie. Ei s-au interesat, noi suntem foarte aproape şi de Sibiu, putem ţine legătura şi cu ei. Să vedem materialul ăsta, şi eu sunt curios să văd cum arată. Am înţeles că este foarte rezistent şi foarte călduros.
"Am înţeles că 80% intră în această lână. Cu ce-l combină, cu ce soluţii, ce substanţe, nici eu nu ştiu, dar rămâne să vedem cu toţii la momentul oportun", a declarat Lucian Dragomir.
Una dintre prevederile proiectului e aceea ca materialele să fie furnizate pe plan local, acolo unde se implementează proiectul.
Şi asta nu poate fi decât o veste bună pentru momârlanii care cresc oi, dar nu au ce face cu lână pentru că nu o cumpără nimeni, se plâng ciobanii.
"Oaia, la noi, în Valea Jiului, nu mai e căutată, nimic. Nu rentează să o ţii. Pieile le-am dus la container, în Uricani, dacă mă credeţi. Le-am adunat, am belit oile şi le-am dus la containere. Şi mi-au dat un leu pe piele. Un leu.
"Atunci, la ce s-o mai pun, cu sare de un leu, că sarea e mai scumpă decât pielea. Şi le-am adunat în saci şi le-am dus la containere", se plânge un cioban.
Negocieri privind o fabrică de lână lângă Petroşani
La începutul anului viitor, americanii vor reabilita pe banii lor un bloc din Petroşani cu noul material, ca să arate cum poate fi utilizat.
Autorităţile locale din oraş sunt în faze avansate de negociere cu finanţatorii proiectului pentru a construi aici o fabrică unde lâna să devină material de construcţie, spune Lucian Dragomir, şef serviciu la primăria Petroşani.
"Se încearcă, şi noi suntem în faza destul de avansată de a se construi această minifabrică la Petroşani. Ne-au cerut numărul efectiv de animale, de oi care sunt gestionate pe raza municipiului, care sunt în registrul agricol, pentru a vedea dacă pot să cumpere lâna de la aceşti oameni şi să încerce un material care în Statele Unite am înţeles că prinde foarte bine, e ecologic, de polistiren din acesta făcut din lână de oaie şi cu tot felul de materiale sintetice, care să folosească ulterior la anveloparea blocului", spune Lucian Dragomir.
Inginerii constructori cu care am stat de vorbă mi-au spus că polistirenul folosit în prezent la izolaţia termică are multe neajunsuri şi începe să fie înlocuit cu soluţii alternative.
Una dintre ele ar putea fi şi inediata utilizare a lânii de oaie, care i-a făcut curioşi pe cei care au aflat despre acest proiect şi care abia aşteaptă să vadă cum arată noul material.
Dar cei care vor putea simţi la propriu beneficiile experimentului vor fi proprietarii locuinţelor izolate în acest mod.