La Timişoara, Săptămâna Revoluţiei începe cu Marşul Eroilor dedicat celor căzuţi pentru libertate în 1989
Apel matinal" - Invitat: Ramona Laczko-David, coordonatorul programului "Power Station" din cadrul Centrului de Proiecte al municipiului Timişoara. Realizator: Cătălin Cîrnu.
Articol de Cătălin Cîrnu, 16 Decembrie 2024, 09:31
Noi ne bucurăm, suntem în luna decembrie, ascultăm cântece legate de sărbătorile de iarnă, dar cred că nu trebuie să uităm vreodată de unul dintre mesajele care au fost scrise la un moment dat, inclusiv pe pereţii clădirilor în iarna lui '89, şi anume "De Crăciun ne-am luat raţia de libertate". Au trecut 35 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, ce va continua să fie marcată şi în această săptămână la Timişoara. Alături de înalţi foşti şi actuali oficiali români şi străini, timişorenii au evocat curajul şi sacrificiul celor care au luptat în stradă pentru libertate în 16 decembrie '89. Autorităţile locale, dar şi asociaţiile de revoluţionari pregătesc evenimente de comemorare, concerte, expoziţii şi tururi ghidate, fiind, de asemenea, organizat şi un spectacol dramatic-simfonic "Recviem in memoriam" dedicat victimelor comunismului. Invitatul "Apelului matinal de astăzi este Ramona Laczko-David, coordonator al programului Power Station din cadrul Centrului de Proiect al municipiului Timişoara. Bună dimineaţa!
Bună dimineaţa!
Din câte am aflat noi, de aici, de la Bucureşti, chiar şi în această seară este programat un eveniment special. Ne confirmaţi despre ce se este vorba?
Aşa este, este vorba despre evenimentul care va inaugura o instalaţie de lumină care se numeşte Portalul Libertăţii. Este o instalaţie cu o coloană sonoră inspirată de sunetele înregistrate pe străzile Timişoarei la Revoluţie. Este un moment prin care se marchează trecerea de la comunism la democraţie, deoarece revoluţia a însemnat în sine o astfel de călătorie, pentru care oamenii din Timişoara a avut curajul să lupte. Iar al doilea moment important astăzi este Marşul Eroilor, care începe la ora 18:30 şi este dedicat celor căzuţi pentru libertate în 1989. Este un itinerar care începe din Piaţa Maria şi se termină în Cimitirul Eroilor.
Vor mai fi manifestări în această săptămână sau până spre sfârşitul anului?
Desigur. De exemplu, Centrul de Proiecte a contribuit la acest program alături de Casa de Cultură a municipiului Timişoara, cu expoziţia artistului Dan Perjovschi. Dan Perjovschi a fost săptămâna trecută la Timişoara şi a avut o lucrare live, o lucrare grafică pe care a realizat-o în prezenţa publicului, că unul dintre pereţii Centrului de Informare Turistică din Timişoara şi a fost o încercare a noastră de a sensibiliza generaţiile tinere care nu au trăit în comunism, şi am încercat să le oferim câteva repere importante pentru a-şi construi o imagine cât mai obiectivă despre ce s-a întâmplat şi ce a însemnat acest moment în istoria Timişoarei, dar şi în istoria României.
O să revin cu o întrebare legată de tineri, dar pentru că ţi amintit de Dan Perjovschi, ce personalităţi s-au aflat sau urmează să vină în această perioadă la Timişoara?
Am avut chiar duminică, ieri, o dezbatere la Cinema Timiş. Colegii noştri din echipa de cinematografe au găzduit o dezbatere cu istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, cu doamna Elena Calistru, preşedinta Funky Citizens, şi sociologul timişorean Alin Gavreliuc şi colegii, de asemenea, au programat o serie de filme documentare sau filme artistice româneşti, care sunt găzduite la noul cinematograf care s-a deschis în oraş, Cinema Studio şi şi la Cinema Timiş, aşadar este un program foarte bogat. Sunt şi cateva spectacole de teatru foarte importante, unul găzduit de către Teatrul German de Stat din Timişoara, se numeşte "Jurnal de România. Timişoara", este un proiect multidisciplinar care reuneşte filmul, fotografia şi teatrul, dar este şi un spectacol de teatru care este organizat de către Teatrul /Maghiar/ de Stat şi ne bucurăm pentru este şi o colaborare între viitoarea Capitala Europeană a Culturii, Nova Gorica, din Slovenia, aflată la graniţa cu Italia, şi Timişoara, Capitală Europeană a Culturii, prin colaborarea cu un regizor, /Tomi Janeľič/, din Slovenia.
Da, Timişoara, un oraş multietnic. Dar pentru că vorbeam mai devreme, aminteaţi de fapt despre cei tineri, cât de bine le sunt cunoscute lor momentele importante din 16, 17 decembrie 1989 şi aici aş plusa şi cât de mare este interesul pentru cunoaşterea lor?
Tinerii, cel puţin cei din Timişoara, sunt foarte conştienţi de ce a însemnat acest moment în istoria ţării noastre şi am avut, prin concursul care s-a organizat de către Primăria Municipiului Timişoara, un concurs de fotografie despre Revoluţie, despre libertate, despre valorile democraţie, au fost o mulţime de participanţi şi cred că acest lucru demonstrează că cel puţin există întrebarea pe care şi Dan Perjovschi a pus-o, "Dece?mbrie?, cu semnul întrebării , în cadrul expoziţiei sale şi cred că este important să continuăm să punem întrebări, să încercăm să înţelegem ce a însemnat acest moment istoric, iar generaţia tânără cred că asta face în continuare.
Să punem întrebări, să descoperim şi alte răspunsuri.
Exact.
Mă gândesc dacă sunt disponibile şi alte fotografii sau mărturii video, dacă au apărut între timp, ale acelor momente?
Sunt găzduite... La Cinema Studio este, cum spuneam, un program de filme documentare, care aduc noi mărturii despre acest moment, este şi o expoziţie de fotografie cu Corneliu Coposu pe malul Begăi, în zona clădirii vila Mal. Aşadar sunt o mulţime... La Memorialul Revoluţiei sunt o serie de expoziţii, este şi un spectacol de teatru. Aşadar, sunt o mulţime de evenimente prin care atât cetăţenii Timişoarei, cât şi cei din ţară pot să afle noi perspective, noi răspunsuri la întrebarea 'ce s-a întâmplat în decembrie 1989?' şi de ce a fost important acest moment.
Da, mă gândesc că vor fi prezenţi şi istorici, dar urmaşii celor care au murit atunci, care s-au jerrfit până la urmă pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi, vor fi prezenţi?
Aşa este. Este un moment în care toţi cei care au participat la momentul Revoluţiei între 16 şi 20 decembrie, punctul culminant în Timişoara, vor fi prezenţi la aceste evenimente urmaşii lor. Dar pentru că tot vorbim de tineri, cred că e important să menţionez acest concert "Rock for Revolution", ca avea loc în data de 20 decembrie, ora 19, care va găzdui o formaţie de rock foarte cunoscută în Timişoara, "Implant pentru refuz", dar şi Spitalul de Urgenţă, Marco Mendoza, Doomsday. Este un eveniment, care a devenit simbolic pentru că are loc în Piaţa Victoriei, în faţa Operei, o clădire simbolică pentru zilele Revoluţiei din Timişoara.
"Rock pentru Revoluţie", da? Sper că nu greşescm, aşa se numeşte.
Da, "Rock for Revolution", da, "Rock pentru Revoluţie".
Cu mulţumiri, cu mulţumiri şi, evident, cu gestul nostru de recunoştinţă pentru toţi cei care au murit atunci. Am fost alături de Ramona Laczko-David, coordonator al programului "Power Station" din cadrul Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara.