La nivelul judeţului Vâlcea sunt declaraţi oficial aproximativ 800 de copii cu autism
Teama de stigmatizare este cea care face ca părinţii să nu recunoască diferitele deficienţe ale copiilor.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 04 Aprilie 2024, 13:46
Creşte numărul copiilor cu autism, dar şi refuzul părinţilor de a-şi declara copiii cu o asemenea tulburare. Statisticile de la nivelul judeţului Vâlcea arată că sunt aproximativ 800 de astfel de micuţi, însă specialiştii susţin că numărul real este mult mai mare. Dintre aceştia, doar 370 sunt incluşi într-o formă de învăţământ special.
Angela Tomoiagă a înfiinţat la Râmnicu Vâlcea primul centru de terapie dedicat copiilor cu autism.
Angela Tomoioagă: Părinţii ajung să nu recunoască diagnosticul copilului, chiar în prezenţa altor membri ai familiei, de teama etichetelor sociale. Sunt foarte multe familii care îşi marginalizează parte din membri, pentru că au copilul autist sau copilul cu Down sau au copilul cu ADHD.
Teama de stigmatizare este cea care face ca părinţii să nu recunoască diferitele deficienţe ale copiilor. Aşa se face că numărul raportat la nivelul judeţului Vâlcea este cel al căror părinţi au solicitat eliberarea certificatului de orientare, în baza căruia copiii pot fi primiţi într-o formă de învăţământ.
Andreea Laţiu, profesor consilier în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vâlcea: Orientarea este în sprijinul lor. Copiii nu mai sunt lăsaţi corijenţi şi repetenţi în condiţiile în care au certificat de orientare. Acum este important, cumva, să şi facem această educaţie a familiei şi a părinţilor pentru certificatul de orientare, unii dintre ei refuzând să accepte că este o problemă şi că trebuie să facă nişte demersuri.
Ca urmare a creşterii numărului de copii cu nevoi speciale, în Vâlcea au apărut în ultimii ani şi două centre private de terapie.