La Mănăstirea Hodoş-Bodrog au început slujbele speciale de Paşte
Slujbele dedicate sarbatorilor de Pasti au început în cea mai veche mănăstire ortodoxă cu viaţă monahală neîntreruptă din România, Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad.
Articol de Ioan Suciu, 12 Aprilie 2023, 07:51
Slujbele dedicate sarbatorilor de Pasti au început în cea mai veche mănăstire ortodoxă cu viaţă monahală neîntreruptă din România, Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad.
Astazi au început la ora 7:00 urmand ca maine in Joia Mare de la ora 8:00 sa fie oficiat Acatistul, Ceasurile şi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar de la ora 19:00, Denia celor 12 Evanghelii.
Vineri slujbele încep la ora 8:00, iar la ora 10:00 va fi oficiată Procesiunea Drumul Crucii. Credincioşii parcurg un traseu de 2 kilometri, oprindu-se la cele 14 cruci, care reprezintă cele 14 patimi ale Mântuitorului Iisus. Procesiunea este oficiată după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim. Mai multe mii de credinciosi vor sosi practic din toata partea de vest a Romaniei la Bodrog pentru a se ruga pentru sanatate,familie si sa fie bine in tara.Slujbele continuă până vineri seara iar sâmbătă la miezul nopţii. se va oficia Sfânta Slujbă a Învierii.
Aflată la 15 km de municipiul Arad, Hodoş-Bodrog este cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din ţara noastră, fiind atestată din 1177.
Tradiția spune că mănăstirea a luat ființă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, o icoană făcătoare de minuni.
Exact pe acel loc, credincioșii au construit o biserică. Pentru a confirma datele tradiției, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, coarnele taurului care a descoperit Icoana, precum și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, la care, de secole, credincioșii din câmpia Aradului și de mai de departe vin aici spre a se închina icoanei și pentru reculegere spirituală.
În exteriorul bisericii, pe zid, este o inimă din piatră, iar credincioşii se opresc aici pentru că au credinţa că, dacă îşi lipesc urechea de piatră, se aud bătăi de inimă.