La malul mării a început oficial sezonul estival
Zeci de mii de turişti au sosit pe litoral pentru a-şi petrece minivacanţa de 1 Mai. Preferate sunt, ca în fiecare an, staţiunile Mamaia, Costineşti şi Vama Veche.
02 Mai 2013, 10:05
La malul mării a început oficial sezonul estival 2013, transmite corespondentul Radio România, Mona Constantinescu.
La Mangalia, turişti şi localnici au asistat la o paradă cu zeci de maşini de epocă, motociclete sau autobuze supraetajate.
Mii de turişti au sosit pe litoral pentru a-şi petrece minivacanţa de 1 Mai.
Preferate sunt, ca în fiecare an, staţiunile Mamaia, Costineşti şi Vama Veche, unde distracţia este la cote maxime şi pentru că autorităţile împreună cu hotelierii au pregătit nenumărate evenimente pe tot litoralul.
Startul distracţiei pentru sezonul estival 2013 s-a dat la Mangalia, unde a făcut primul popas parada litoralului.
"Am ales sudul litoralului pentru a da startul sezonului 2013 pe litoralul românesc tocmai pentru că, aşa cum am declarat, în acest an Asociaţia Litoral-Delta Dunării îşi concentrază atenţia în primul rând pe partea de sud de litoral, aici unde avem peste 60% din capacitatea întreagă de cazare a litoralului.
Sudul litoralului ne aşteaptă cu braţele deschise şi noi suntem, practic, printre primii turişti", A spus Sorina Martin, de la Asociaţia Litoral-Delta Dunării.
Luptă inegală cu turismul bulgăresc
Turismul românesc duce o luptă inegală cu cel bulgăresc din cauza taxelor mai mari din ţara noastră - susţine Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii.
În consecinţă, pe litoralul bulgăresc se află acum peste 100.000 de turişti, faţă de numai 30.000 pe cel românesc, scrie redactorul Radio România, Roman Muşat.
Secretarul general al federaţiei, Clement Sava, spune că la noi rămân prea puţini bani pentru investiţii după plata taxelor şi a impozitelor, iar acest lucru a ajuns să se simtă în decursul anilor în calitatea serviciilor şi în preţurile oferite.
"Soluţia pe care am propus-o a fost să impozităm mai puţin, dar din mai mult, pentru că o fiscalitate încurajatoare, atât pentru investitorii români, cât şi pentru cei străini, i-ar face să dezvolte piaţa turistică, iar în cele din urmă şi bugetul de stat, dar şi tot angrenajul pe orizontală al industriei ar avea de câştigat.
Este vorba de serviciile conexe, se încurajează şi transportul din zonă, adică sunt multe mici industrii care se sprijină pe turismul din zona litoralului", a explicat Clement Sava.