La Iaşi continuă manifestările dedicate pogromului
Şase supravieţuitori ai pogromului de la Iaşi vor deveni cetăţeni de onoare ai oraşului, la marcarea a 70 de ani de la pogrom.
27 Iunie 2011, 16:14
Luni după-amiază, şase suprevieţuitori ai Pogromului de la Iaşi vor fi decoraţi, de către viceprimarul Vasile Munteanu.
Aceştia vor deveni cetăţeni de onoare ai oraşului, la marcarea a 70 de ani de la pogromul de la Iaşi.
Luni dimineaţă au fost slujbe de comemorare la cimitirele din Podu Iloaiei şi din Târgu Frumos.
La Centrul de ebraistică sunt programate sesiuni de comunicări cu invitaţi din ţară şi din strainătate.
De la ora 17.00, la Muzeul Unirii are loc vernisajul expoziţiei "Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi iar la Galeriile Dana este programat vernisajul expoziţiei "Cum a fost posibil?".
Alţi doi supravieţuitori, care nu erau cunoscuţi până acum, au participat la sesiunile de comunicări şi au amintit de momentele prin care au trecut în anul 1941.
Segal Heinrich este unul dintre supravieţuitorii pogromului de la Iaşi.
Este inginer constructor şi trăieşte în Israel împreună cu soţia sa, Mira Segal.
A urmat cursurile Facultăţii de construcţii din Iaşi.
A aşteptat 20 de ani pentru a putea pleca din România. Întâi au reuşit să meargă în Israel, mama şi sora sa după care a plecat împreună cu soţia.
Audio: Heinrich Segal susţine că pentru el pogromul înseamnă multă durere şi lacrimi vărsate.
"Suferinţa şi tragismul acelei perioade rămîne în memorie şi parcă nu vrea să se şteargă. Locuiam pe fosta stradă Brăteanu spe Sărărie şi în ziua aceea treceau căruţe de gunoie pe care erau aruncate cadavre. Tata mergea pe stradă şi a fost luat de un bărbat şi dus la chestură. Acolo a fost pus, la fel ca mai multe persoane, să încarce căruţele cu cadavre.
"După ce au terminat de încărcat, li s-a spus să spele tot sângele de pe jos. După asta li s-a cerut să îşi descheie cămaşa şi să stea lipiţi de un perete. Au scăpat datorită unui ofiţer german care a ordonat ca nimeni să nu fie împuşcat.Aşa a scăpat tata.Nu pot să uit ce mi-a spus", îşi aminteşte Heinrich Segal.
Soţia sa, Mira Segal avea trei ani la pogrom. Totuşi sunetul creat de împuşcături nu poate fi uitat.
Audio: Mira Segal spune că trăieşte cu memoria acelor zile.
"Trăiesc cu memoria acelor zile, când am fost scoşi la zid şi puşi să ne omoare. Atunci un vecin a cerut să nu ne omoare pentru că suntem de treabă, nu facem probleme. În loc să ne omoare, ne-au încolonat.Tata m-a pus pe umeri şi m-a dus la chestura, după cum i s-a spus.
"Tata a fost dus în trenul morţii. La Roman au fost scoşi din tren. Tata a fost aruncat într-o groapă deşi trăia. A rugat pe cineva care acoperea gropile, sa îl scoată. Aşa a scăpat tata. A venit la Iaşi gol şi flămând. Eu şi mama am fost primite în casa unor creştini", povesteşte Mira Segal.
Marţi vor fi depuneri de flori la cimitirul evreiesc din municipiul Iaşi dar vor mai fi dezvelite şi două plăci comemorative.