La Gara de Nord ajung zilnic aproximativ 15 trenuri cu refugiaţi ucraineni
La Gara de Nord din Bucureşti ajung zilnic aproximativ 15 trenuri cu refugiaţi, fiecare cu până la 300 de persoane. Tuturor li se oferă masă, cazare şi asistenţă.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Martie 2022, 19:45
Mii de refugiaţi, în special femei şi copii, intră zilnic în România prin punctele de trecere de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova.
Cei mai mulţi tranzitează doar ţara noastră în drum spre vestul Europei.
Autorităţi, ONG-uri şi voluntari colaborează pentru preluarea acestora.
La Gara de Nord din Bucureşti ajung zilnic aproximativ 15 trenuri cu refugiaţi, fiecare cu până la 300 de persoane. Tuturor li se oferă masă, cazare şi asistenţă.
Cortul albastru dinaintea peroanelor este locul în care Direcţia de Asistenţă Socială Bucureşti centralizează toate datele, primeşte şi repartizează refugiaţi şi coordonează toate activităţile de ajutorare din Gara de Nord.
Sunt autorităţi, ONG-uri şi voluntari peste tot, iar limba pe care o auzi cel mai frecvent este ucraineana.
Ţala este din Mykolaiv şi a plecat cu sora şi copilul ei către rude din Germania. În urma lor, în bombardamente au rămas părinţii care au grijă de animale.
Printre lacrimi îmi spune că speră ca războiul să se termine cât mai repede pentru a se întoarce acasă. Cele opt corturi uriaşe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt pline de refugiaţi care încearcă să doarmă. În alte patru săli de aşteptare se împarte mâncare. În interiorul unei astfel de săli zăresc şi un loc de joacă. Mamele şi voluntarii supraveghează cei 10-12 copii care aleargă printre jucării.
Marian Dragomir, voluntar Crucea Roşie: La sala 4 a avem mame cu copii, la sala 2 tot mame cu copii, la sala 3 şi la sala 1 avem taţi cu copii.
În sala 3 îl cunosc pe Adrian Dumitrescu, inginer la Electromontaj, companie care a pus la dispoziţie cămine cu apartamente.
Cele două doamne care îl îmbrăţişează îi mulţumesc în ucraineană pentru zilele de ajutor.
Adrian Dumitrescu: Au venit la noi sâmbătă seară, este mama cu fata, se duc la un frate al doamnei în Germania şi cu căţelul, care căţel este alergic.
Voluntarii s-au gândit până şi la animalele refugiaţilor. Cortul Asociaţiei Animal Society oferă hrană, cuşti de transport, asistenţă medicală şi chiar vaccinuri. În Gara de Nord este plin de căţei, pisici şi chiar porci de Guineea, refugiaţi odată cu proprietarii lor.