La Galaţi oamenii se pregătesc de ce poate fi mai rău
Aproape 100 de muncitori lucrează la construcţia unui dig de apărare din saci cu nisip pentru a preveni revărsarea fluviului mâine, când este aşteptat vârful de viitură.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 27 Mai 2014, 14:20
La Galaţi, apa a inundat mai multe porţiuni ale şantierului naval, dar şi părţi ale falezei.
Vârful de viitură în această zonă este aşteptat mâine.
Apa a intrat pe câteva porţiuni în incinta celui mai important agent economic de pe malul Dunării, şantierul naval Damen Galaţi.
Din acest motiv, de ieri s-a început aici construcţia unui dig de apărare din saci cu nisip, la care lucrează aproape 100 de muncitori.
Şi ceilalţi agenţi economici de pe malul Dunării au supraînălţat digul de protecţie pentru ca apa să nu le intre în unităţi şi de acolo către cartierele de locuinţe Port şi Valea Oraşului, spune Maior Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al IJSU Galaţi.
"Astăzi am înregistrat o cotă de 604, cu 4 cm peste cota de inundaţii, un debit al Dunării de 13.900. În continuare monitorizăm toate sistemele cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe Dunăre şi afluenţii principali, Prut şi Siret", spune Eugen Chiriţă.
Infiltraţii în digurile din Brăila
Zilnic, localnicii vin pe malul Dunării pentru a vedea cu cât a mai crescut nivelul apei.
Oamenii nu sunt însă atât de îngrijoraţi de nivelul crescut al Dunării, ci mai degrabă de mizeria adusă de ape, deşeuri care se opresc între parâmele pontoanelor şi pe care nu le curăţă nimeni.
Prognoza hidrologică indică şi pentru mâine o creştere de nivel, însă în ultimele 24 de ore nivelul fluviului a crescut doar cu 4 cm, spre deosebire de zilele trecute, când variaţia de cote era de peste 10 cm.
La Brăila au apărut infiltraţii în digurile de protecţie, iar apa a început să erodeze şi structura de rezistenţă a acestora.
În următoarele două zile este aşteptat vârful de viitură, dar autorităţile locale spun că lucrările de apărare vor face faţă presiunii.
Pe digul Măcin-Smârdan, parte a DN 22, care leagă oraşele Brăila şi Tulcea, autovehiculele mai grele de 7,5 tone nu vor mai circula de astăzi, din cauza apei care a început să se infiltreze.