La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați ouă
"Asociație Națională de Protecția Consumatorilor" a pregătit un ghid cu explicații și sfaturi pentru cumpărarea ouălor necesare Sărbătorii de Paști.
Articol de Sergiu Şteţ, 15 Aprilie 2020, 11:27
Organizația neguvernamentală "Asociație Națională de Protecția Consumatorilor" a pregătit un ghid cu explicații și sfaturi pentru cumpărarea ouălor necesare Sărbătorii de Paști.
În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor şi fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată :
Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
- cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
- cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
- cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
-cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:
a) XL - foarte mari: 73 g și peste;
b) L - mari: de la 63 g până la 73 g;
c) M - medii: de la 53 g până la 63 g;
d) S - mici: sub 53 g.
Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
- o coajă de formă normală care este curată și intactă;
- un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
albușul trebuie să fie clar și translucid;
- oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
- oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.
Ambalajele mari, precum şi ambalajele mici, chiar dacă sunt introduse în ambalaje mari, trebuie să indice pe suprafața exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele:
a) numele sau denumirea şi adresa unității care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle;
b) numărul de identificare al centrului de ambalare;
c) categoriile de calitate şi greutate. Ouăle din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele "categoria A", fie prin litera "A" singură sau în combinaţie cu cuvântul "proaspete";
d) numărul de ouă ambalate;
e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B;
f) metoda de producţie pentru ouăle din categoria A.
SFATURI UTILE:
Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute.
Vopsea de ouă
- Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
- Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
- Atentie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea.