La Bâlea Lac, strat de zăpadă de aproape o jumătate de metru
Salvamontiștii sibieni au declarat închise accesului turiștilor toate traseele montane superioare cabanelor de pe versantul nordic al Munților Făgăraș.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 26 Noiembrie 2015, 14:25
Joi la ora 14.00 la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri în Munții Făgăraș, stratul de zăpadă a ajuns la 42 de centimetri.
Salvamontiștii sibieni au declarat închise accesului turiștilor toate traseele montane superioare cabanelor de pe versantul nordic al Munților Făgăraș.
Și în stațiunea Păltiniș, din Munții Cindrel, a nins abundent, iar stratul de zăpadă măsura 18 centimetri (joi, la ora 14).
În municipiul Sibiu, după ce a nins încontinuu de azi dimineață, la orele prânzului ninsoarea s-a oprit, iar stratul de zăpadă depus și înregistrat la stația meteo măsura opt centimetri.
Recomandări de la salvamontiști
În zona turistică Bâlea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina, cu plecare de la Bâlea Cascadă. În căldarea glaciară a Lacului Bâlea deplasările trebuiesc efectuate respectând toate măsurile impuse de perioada în care riscul de avalanşă este prezent, se precizează într-un comunicat de presă al Serviciului public Salvamont Sibiu.
Specialiștii de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud din Sibiu anunțau ieri că riscul de producere de avalanșe în Munții Făgăraș era redus, de gradul 1 pe o scară de la 1 la 5, iar în Munții Bucegi era moderat, de gradul 2.
Turiștii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona Bâlea sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările echipei Salvamont aflată în în permanență în zonă.
Salvamontiștii sibieni recomandă turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă , cu încălţămimte adecvată, haine care să le asigure un confort termic optim, mănuşi, ochelari de zăpadă, colţari, piolet, dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă compus din sondă de avalanşe, lopată de zăpadă și dispozitiv electronic de căutare în avalanşă.
Alpiniştii care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă a Munţilor Făgăraş sunt rugați să anunțe traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Naţional Salvamont iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident, să utilizeze aplicaţia SALVAMONT pentru telefoane mobile.
Lista traseelor turistice închise se poate se consulta pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu.