Klaus Iohannis: România este un pilon de stabilitate și un furnizor de securitate în Flancul Estic al NATO
Și premierul Marcel Ciolacu crede că Forțele Navale Române au avut și vor avea și în viitor un rol important pentru securitatea României și a NATO și de aceea rolul său este și acela de a asigura fondurile financiare necesare.
Articol de Andrei Şerban, 15 August 2023, 14:26
Manifestările dedicate Zilei Marinei continuă la Constanța, unde mii de turiști și localnici au venit să admire exercițiile demonstrative pregătite de marinari și defilarea navelor militare.
Ceremoniile au început de dimineață, în prezența celor mai înalte oficialități române, care au subliniat în discursurile lor importanța marinarilor, mai ales în actualul context de securitate de la Marea Neagră.
Pe scena din fața Comandamentului Flotei, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România este un pilon de stabilitate și un furnizor de securitate în Flancul Estic al NATO, mai ales că în țara vecină, Ucraina, are loc un război. Președintele a arătat că țara noastră reprezintă un centru important de greutate al forței de descurajare și apărare al NATO, iar militarii români se antrenează cu colegii din Alianță, atât pe uscat, cât și aici, la Marea Neagră.
Klaus Iohannis: Suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO. Le mulțumesc și cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în țara noastră.
Și premierul Marcel Ciolacu crede că Forțele Navale Române au avut și vor avea și în viitor un rol important pentru securitatea României și a NATO și de aceea rolul său este și acela de a asigura fondurile financiare necesare.
Marcel Ciolacu: Alocarea bugetară pentru Apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menține acest nivel și în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina.
În fața Comandamentului Flotei de la Constanța, pe mare navele militare, iar în aer avioanele au simulat respingerea unui atac al aviației inamice, dar și căutarea și atacul asupra unui submarin inamic cu ajutorul unor elicoptere Puma Naval, precum și respingerea unui desant maritim.