Klaus Iohannis: Locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană
Prim-ministrul britanic David Cameron a declarat la finele întrevederii cu preşedintele Iohannis că Marea Britanie îşi doreşte să fie membra unei Uniuni Europene reformate.
Articol de Oana Bâlă, 10 Decembrie 2015, 06:29
România şi Marea Britanie au relaţii bilaterale importante şi ambele părţi doresc întărirea şi dezvoltarea acestui parteneriat, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul David Cameron.
Şeful statului român a subliniat că locul Marii Britanii este în familia europeană, iar şeful executivului de la Londra a arătat, însă, că ţara sa doreşte să fie membră a unei Uniunii Europene reformate.
Schimburile comerciale dintre România şi Marea Britanie au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel, iar semnalele pentru anul în curs sunt pozitive, a declarat preşedintele, după întrevederea avută cu premierul britanic, David Cameron.
"Considerăm că dimensiunea militară şi de securitate a cooperării bilaterale dintre România şi Marea Britanie joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual, complex şi marcat de provocări", a spus Klaus Iohannis.
Premierul David Cameron a afirmat, la rândul său, că a vorbit cu preşedintele României despre reforma Uniunii Europene.
El a precizat ca este de acord cu principiul liberei circulaţii, însă consideră că există o presiune asupra serviciilor publice.
"Sprijin principiul liberei circulaţii. Este un principiu de bază şi românii, ca şi alţi europeni, aduc o contribuţie valoroasă în Marea Britanie în foarte multe domenii - finanţe, ştiinţă, medicină, dar nu am crezut niciodată că această libertate de mişcare va aduce atâţia oameni şi trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită asupra şcolilor, spitalelor, serviciilor publice în general", a declarat premierul britanic.
David Cameron a mers şi le clubul "Colectiv", unde a depus o coroană de flori şi a aprins o candelă în memoria victimelor tragediei din 30 octombrie.
Relaţiile bilaterale şi libera circulaţie a lucrătorilor au fost discutate de premierul britanic şi cu prim-ministrul român.
Dacian Cioloş i-a prezentat oaspetelui potenţialul de investiţii al României, care ar putea fi valorificat şi pe nevoia de a găsi soluţii legate de libera circulaţie a lucrătorilor în Uniunea Europeană, care să nu contravină drepturilor sociale înscrise în legislaţia europeană, arătând că, în cea mai mare parte, românii care lucrează în Marea Britanie plătesc taxe.