Klaus Iohannis, declarații la finalul summit-ului dedicat întăririi flancului estic al NATO, din Lituania
Preşedintele Iohannis a participat la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Noiembrie 2022, 14:39
Declarații ale președintelui Klaus Iohannis la finalul summit-ului dedicat întăririi flancului estic al NATO, din Lituania.
Klaus Iohannis: Vă mulțumesc, doamnelor și domnilor, Excelență. Este o bucurie să mă aflu alături de colegii mei din Lituania și Polonia în cadrul acest eveniment. Summitul de astăzi a fost o ediție foarte bine-venită în vizita mea în Letonia și Lituania. Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru ospitalitate, vă mulțumesc tuturor pentru gândurile exprimate. Schimburile de astăzi referitoare la ideea europeană sunt foarte folositoare, dovedind că toți avem aceleași valori fundamentale, precum libertate, democrație, drepturile omului, care sunt la inima structurii europene, astfel încât vom continua acțiunea cooperată. În aceste situații avem nevoie de un răspuns coerent al Europei, ținând cont de valorile noastre și respectându-ne parteneriatele strategice și alianțele. Este un moment în care avem nevoie ca comunitatea internațională să fie unită mai mult decât oricând. Observăm că tinerii sunt din ce în ce mai interesați de aceste probleme, că doresc să facă parte din discuțiile care au loc. Este o generație care își trage puterea din informațiile care circulă în media și generație care are curaj să-și exprime punctul de vedere clar, să-și exprime credințele clar.
Viitorul Europei din această conferință a beneficiat de voci tinere și de noi propuneri pe masa instituțiilor europene, iar pentru România a fost o gură de aer curat să vadă entuziasmul tinerilor și interesul lor de a lua parte la aceste discuții, precum și optimismul lor în privința viitorului european, în ciuda tuturor încercărilor.
Doamnelor și domnilor, pe parcursul summitului am avut ocazia să discutăm și subiecte foarte importante. Războiul de nejustificat al Rusiei cu Ucraina, care ne pune provocări de nebănuit până acum, iar noi, ţările aliate, trebuie să ne dovedim suporteri ai Ucrainei, ai întregii comunități euroatlantice, trebuie să menținem unitatea în zona noastră și să ne înnoim eforturile în a proteja Ucraina împotriva Rusiei și împotriva șantajului pe care Rusia îl practică referitor la subiectul aprovizionării cu energi. De asemenea, trebuie să oferim asistență umanitară și tehnică Ucrainei. România este o țară a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice care are o prietenie tradițională cu Ucraina, așa că am fost susținători onești ai Ucrainei încă din ziua întâi a conflictului. Am prezentat mai multe dintre acțiunile concrete ale României, am facilitat intrarea a aproximativ 3 milioane de ucraineni în România, care au fost primiți cu brațele deschise. România a facilitat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale ucrainene prin România și am contribuit la gestionarea crizei alimentare. Susținerea noastră va rămâne multidimensională și comprehensivă, urmărind aspecte politice referitoare la reconstrucție, umanitare, respectarea legilor internaționale, precum și transport, agricultură.
În privința reconstrucției Ucrainei, am subliniat că noi, comunitatea internațională, avem un rol de jucat și că România este gata să ia parte la acest efort.
Este foarte importantă pe agenda noastră situația Republicii Moldova, pentru că războiul rusesc împotriva Ucrainei are un impact major și asupra Republicii Moldova. Astăzi, țara este expusă la presiuni majore, care riscă să-i deturneze traseul european. Solicit susținerea noastră colectivă și democratică și orientată spre reformă cu partenerii din Chișinău. Avem nevoie să contrabalansăm influența rusească din Republica Moldova, continuând să oferim asistenţă directă într-o manieră coordonată şi să ajutăm Moldova în alianţă cu Germania şi Franţa. Chiar acum câteva zile a avut loc o discuţie pe această temă la Paris. Trebuie să continuăm să expunem violarea pe care o practică Rusia a tuturor aspectelor legislaţiei internaţionale. Este o situaţie critică la Marea Neagră şi avem de respectat deciziile de la Madrid pentru protejarea flancului estic. Am pledat pentru coerenţa atitudinilor noastre pe tot flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Spiritul solidarității și al implicării ne animă pe toți, iar România va participa în alianțele cu țările baltice și cu vecinii noştri. Săptămâna viitoare la București vom avea o întâlnire NATO a miniştrilor de externe, unde vom discuta progresul atins, iar întâlnirea de la București va fi importantă şi pentru următorul summit NATO, din Lituania din 2023.
În plus, am menționat că România susține forța aeriană NATO şi că susţinem Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruseşti. Este o mișcare totalitară a Rusiei și trebuie să ne ferim de manipulări, de propaganda rusească, și susținem abordarea declarației comune pentru aderarea europeană. Vă mulțumesc!